Οι κληρονομικές συμπεριφορές που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών στην εφηβεία

Αν και μερικοί νέοι πειραματίζονται με τη χρήση της μαριχουάνας, αλλά δεν τη συνεχίζουν μεγαλώνοντας, άλλοι διατηρούν αυτή την επικίνδυνη συνήθεια και στην ενηλικίωση.

Μια σημαντική νέα ανάλυση δείχνει ότι ένα μικρό μέρος του κινδύνου χρήσης μαριχουάνας στην ενήλικη ζωή μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στην εφηβεία.

Το περιοδικό Addiction δημοσίευσε τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Brown και το Πανεπιστήμιο Emory.

“Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ορισμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά πρώιμων εφήβων – όπως η κατάθλιψη  και ο νευρωτισμός – μπορεί να είναι ενδεικτικά για χρήση κάνναβης μετέπειτα στην ενήλικη ζωή”, λέει ο Rohan Palmer, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Emory , όπου είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Συμπεριφοράς Γενετικής του Εθισμού.

Σημειώνεται ότι ο νευρωτισμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι προδιαθεσικός παράγοντας για μία τάση μακρόχρονης αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης.

“Δεκαετίες ερευνών έδειξαν ότι οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν ένα γενετικό υπόβαθρο”, προσθέτει η Leslie Brick, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Μπράουντ Αλπερτ.

“Και ενώ δεν υπάρχει ένα γενετικά επηρεασμένο χαρακτηριστικό που να καθορίζει εάν κάποιος θα είναι μακροχρόνιος χρήστης κάνναβης, η εργασία μας δείχνει ότι υπάρχουν πολυγενετικές επιδράσεις σε πολλές κληρονομικές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που δείχνουν την τάση για αυξημένο κίνδυνο”.

«Η εφηβεία είναι μια σημαντική περίοδος ανάπτυξης του εγκεφάλου», λέει η Brick. “Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας δεν σταματά να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών”.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα μικρό μέρος του κινδύνου για επαναλαμβανόμενη χρήση κάνναβης στην ενηλικίωση μπορεί να αποδοθεί στις γενετικές επιδράσεις του νευρωτισμού, στην ανοχή του κινδύνου και στην κατάθλιψη που μπορεί να εμφανιστεί κατά την εφηβεία.

“Η καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορών και των χαρακτηριστικών μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα για τον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις”, λέει η Brick.

Πηγή: sciencedaily.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.