Όσοι ταλαιπωρούνται από την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή της και τις θετικές αλλαγές που νιώθουν όταν προτιμούν κάποιες τροφές.
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – που μερικές φορές αναφέρεται ως νόσος του Hashimoto ή Hashimoto – είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς.
Ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματά της μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής .
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής, εκτός από την τυπική φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα. Κάθε άτομο με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική μια εξατομικευμένη προσέγγιση για αυτήν την πάθηση.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει τον θυρεοειδή σας, προκαλώντας τελικά ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Πώς η διατροφή, οι τροφές και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τη νόσο Hashimoto
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου Hashimoto, καθώς πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους επιμένουν ακόμη και με φαρμακευτική αγωγή. Σε πολλούς ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα δεν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή εκτός εάν έχουν αλλάξει τα επίπεδα ορμονών.
Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας κινητήριος παράγοντας πίσω από το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του Hashimoto. Η φλεγμονή συνδέεται συχνά με τη διατροφή.
Οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής είναι επίσης το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου άλλων παθήσεων, καθώς τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτοάνοσες παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη.
Η διακοπή κατανάλωσης ορισμένων τροφών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής.
Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη της βλάβης του θυρεοειδούς που προκαλείται από αυξημένα αντισώματα του θυρεοειδούς και στη διαχείριση του σωματικού βάρους, του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης.
Διατροφικές συμβουλές για την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές συμβουλές βασισμένες σε στοιχεία και τροφές που βοηθούν στη θεραπεία της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο.
Δίαιτα χωρίς γλουτένη και δημητριακά
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από Χασιμότο είναι πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη από τον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με Hashimoto να υποβάλλονται σε έλεγχο για κοιλιοκάκη.
Ταυτόχρονα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες με τροφές χωρίς γλουτένη και δημητριακά μπορεί να ωφελήσουν άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
Σε μια μελέτη 6 μηνών σε 34 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μείωσε τα επίπεδα αντισωμάτων του θυρεοειδούς ενώ βελτίωσε τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τα επίπεδα βιταμίνης D.
Πολλές άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto – ή αυτοάνοσες ασθένειες γενικά – πιθανότατα ωφελούνται από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ακόμη και αν δεν έχουν κοιλιοκάκη.
Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, αποφεύγετε όλα τα προϊόντα σίτου, κριθαριού και σίκαλης. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ζυμαρικά, ψωμιά και σάλτσες σόγιας περιέχουν γλουτένη — αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη.
Μια δίαιτα χωρίς δημητριακά είναι πιο περιοριστική από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, καθώς απαγορεύει όλα τα δημητριακά. Αν και αυτή η διατροφική αλλαγή μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη, η έρευνα που την υποστηρίζει είναι περιορισμένη.
Η δίαιτα του Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου
Η δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου (AIP) έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα. Αφαιρεί δυνητικά επιβλαβή τρόφιμα όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ, όσπρια, αυγά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς, σπόρους, επεξεργασμένα σάκχαρα, έλαια και πρόσθετα τροφίμων.
Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η δίαιτα AIP οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες ποιότητας ζωής και σημαντικά μειωμένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).
Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.
Λάβετε υπόψη ότι η δίαιτα AIP είναι μια δίαιτα σταδιακής εξάλειψης και θα πρέπει να παρακολουθείται από έμπειρο επαγγελματία υγείας.
Γαλακτοκομικά
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ συχνή μεταξύ των ατόμων με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Σε μια μελέτη 83 γυναικών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το 75,9% διαγνώστηκε με δυσανεξία στη λακτόζη.
Εάν υποψιάζεστε δυσανεξία στη λακτόζη, η διακοπή των γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει τα πεπτικά προβλήματα, καθώς και τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την απορρόφηση φαρμάκων. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί για όλους, καθώς μερικοί άνθρωποι με Hashimoto ανέχονται τέλεια τα γαλακτοκομικά.
Εστιάστε σε αντιφλεγμονώδεις τροφές
Η φλεγμονή μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Ως εκ τούτου, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.
Μια μελέτη σε 218 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto διαπίστωσε ότι οι δείκτες οξειδωτικού στρες – μια κατάσταση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή – ήταν χαμηλότεροι σε όσες έτρωγαν φρούτα και λαχανικά πιο συχνά.
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα μπαχαρικά και τα λιπαρά ψάρια είναι μερικά μόνο παραδείγματα τροφών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Θρεπτικά συστατικά
Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σας, στη διαχείριση του βάρους σας και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Hashimoto.
Συμβουλές διατροφής
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Αυτές οι συγκεκριμένες δίαιτες παρέχουν το 12-15% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και περιορίζουν τις βρογχογόνες τροφές. Τα βρογχογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά και προϊόντα σόγιας που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά είναι εξαιρετικά θρεπτικά και το μαγείρεμά τους μειώνει τη βρογχογόνο δράση τους. Επομένως, είναι απίθανο να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς, εκτός εάν καταναλωθούν σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η σόγια βλάπτει επίσης τη λειτουργία του θυρεοειδούς, έτσι πολλοί άνθρωποι με Hashimoto επιλέγουν να αποφεύγουν τα προϊόντα σόγιας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Τροφές για τη νόσο Χασιμότο
Εάν έχετε θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μια δίαιτα με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Εστιάστε στις ακόλουθες τροφές αν έχετε Χασιμότο:
- Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες κ.λπ.
- Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκυθάκια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κ.λπ.
- Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, μπιζέλια, βελανίδι και κολοκύθα κ.λπ.
- Υγιή λιπαρά: αβοκάντο, λάδι αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, γιαούρτι καρύδας κ.λπ.
- Ζωική πρωτεΐνη: σολομός, αυγά, μπακαλιάρος, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κ.λπ.
- Σπόροι χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά καστανό ρύζι κ.λπ.
- Σπόροι, ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια μακαντάμια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κ.λπ.
- Φασόλια και φακές: ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κ.λπ.
- Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα (ενισχυμένα με ασβέστιο και/ή βιταμίνη D): γάλα καρύδας, γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, γάλα κάσιους, πλήρες άγλυκο γιαούρτι, κατσικίσιο τυρί κ.λπ.
- Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκουμάς, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, σάλτσα, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξυδο κ.λπ.
- Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κ.λπ.
Ορισμένα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποφεύγουν μερικά από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, όπως τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε ποιες τροφές λειτουργούν καλύτερα για εσάς.
Πηγή: Healthline
Διαβάστε επίσης
Θα είναι γρίπη, RSV ή COVID; Το πιθανό ενδεχόμενο να έχουμε τριδημία