Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί κλίμα αναμονής για τα νέα εμβόλια, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την COVID-19 και τις επιπλοκές της. Το πιο αισιόδοξο σενάριο έλεγε πως τα πολυαναμενόμενα νέα εμβόλια θα τα είχαμε τον Σεπτέμβριο, αλλά πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα τα έχουμε προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2023.
Αυτά για εμάς εδώ στην Ευρώπη, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι θα λάβουν σύντομα το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5, χωρίς να έχουν στα χέρια τους αποτελέσματα κλινικών μελετών.
Τι θα κάνει η Ευρώπη
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), από την άλλη πλευρά, αποφάσισε να περιμένει, προκειμένου να έχει και κλινικά δεδομένα, πριν προχωρήσει στην έγκριση του νέου εμβολίου. Στο μεσοδιάστημα, πάντως, αναμένεται να εγκρίνει το λεγόμενο δισθενές εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, που πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο αποφασίστηκε πως θα χορηγείται σε ενήλικες ως αναμνηστική δόση και που εμπεριέχει το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν και τα στελέχη Δέλτα και Όμικρον 2, 4 και 5.
Τι συστήνουν οι ειδικοί για τα νέα εμβόλια
Ωστόσο ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την επέλασή του, εξακολουθεί να «μεταμορφώνεται» και τα νέα στελέχη του δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα νέα εμβόλια. Οπότε εύλογα κάποιοι αναρωτιούνται, τι νόημα έχει να τα κάνουν, όταν εγκριθούν από τον ΕΜΑ και τα έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα, μιας και δεν «θα πιάνουν» τις νέες υποπαραλλαγές.
Οι επιστήμονες αντιτείνουν ότι σε κάθε περίπτωση τα νέα εμβόλια θα συμβάλουν σημαντικά, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο τονίζουν και για την τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου, την οποία, ωστόσο, ελάχιστοι σπεύδουν να την κάνουν.
Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής τους στις 23 Αυγούστου, συμφώνησαν ότι θεωρείται πολύ πιθανό τον Οκτώβριο να υπάρξει και νέο κύμα της επιδημίας της COVID-19. Οπότε επεσήμαναν τη σημασία της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών και κατάρτισαν τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη για τους εμβολιασμούς του φθινοπώρου.
Αυτό, που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, είναι εάν η νέα έξαρση θα γίνει με κάποια καινούρια παραλλαγή, μιας και ο ιός αυτός μας έχει συνηθίσει στις… εκπλήξεις. Φυσικά δεν είναι απίθανο το νέο κύμα να αφορά στην γνωστή μας, πλέον, παραλλαγή Κένταυρος, η οποία μεταδίδεται ακόμη πιο γρήγορα από την Όμικρον.
Ποιες άλλες εταιρείες ετοιμάζουν εμβόλια
Εκτός από τη Moderna και οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech δοκιμάζουν παραλλαγές του mRNA εμβολίου τους, που, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει, όπως λένε, τις παραλλαγές Όμικρον.
Την ίδια ώρα οι εταιρείες Sanofi και GSK ετοιμάζουν εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη, η οποία στοχεύει την παραλλαγή Βήτα – επικράτησε πέρυσι για κάποιο διάστημα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η έρευνα έχει στραφεί εδώ και αρκετό καιρό και στην ανάπτυξη και στην παρασκευή ρινικών εμβολίων. Εμβόλια, δηλαδή, που θα χορηγούνται από τη μύτη και θα προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Ήδη τουλάχιστον δώδεκα τέτοια εμβόλια είναι σε φάση προχωρημένων κλινικών μελετών.
Πηγή: mononews.gr