Καύσωνας και φαγητό είναι συχνά ένας δύσκολος συνδυασμός. Ειδικά όταν οι θερμοκρασίες «χτυπήσουν κόκκινο», θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις τροφές αλλά και τα ποτά που καταναλώνουμε και να ρυθμίσουμε τη διατροφή μας, αναφέρει η Mirror, ώστε μέσα από τις σωστές επιλογές, να δροσιστούμε αλλά και να πάρουμε και θρεπτικά συστατικά.
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα;
Πικάντικες
Τα πικάντικα τρόφιμα από τη μια πλευρά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, να προκαλούν εφίδρωση κι έτσι να απελευθερώνεται η υπερβολική θερμότητα από το σώμα και από την άλλη η καψαϊκίνη που εμπεριέχεται στις καυτερές τροφές συνδέεται με μια μικρής διάρκειας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος.
Διουρητικά
Επειδή ο στόχος μας την περίοδο του καύσωνα είναι παραμείνουμε όσο γίνεται περισσότερο ενυδατωμένοι καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις διουρητικές τροφές. Έτσι, λοιπόν, περιορίζουμε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και σπαράγγια, μάραθο, αγκινάρες και άλλες τροφές που έχουν παρόμοια διουρητική δράση.
Ποιες τροφές καταναλώνουμε περισσότερο στον καύσωνα;
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Την περίοδο που έχει καύσωνα προτιμάμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σίγουρα θα πρέπει να καταναλώνουμε άφθονο νερό στη φυσική του μορφή, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σημαντικό η πρόσληψή του να γίνεται και από κάποιες τροφές.
Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που ξεπερνούν το 90% στην περιεκτικότητά τους σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φράουλες τα οποία αν μάλιστα τα προτιμήσεις και δροσερά, θα προσφέρεις στον εαυτό σου το κατάλληλο δροσιστικό, ενυδατικό γεύμα.
Ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες
Οι ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, είναι μέταλλα τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα μας. Η ισορροπία των μετάλλων είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, των μυών και των νεύρων μας.
Διαβάστε επίσης
Oι επικίνδυνες συνήθειες στην κουζίνα που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση
Λίστα: Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες