HIV: Εξαφανίστηκε από τον οργανισμό της χωρίς θεραπεία – Σπάνιοι ασθενείς με ονόματα πόλεων ή χωρών

Μια γυναίκα που έδινε μάχη με τον ιό HIV για χρόνια είναι πλέον καθαρή από τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν έπαιρνε κανένα φάρμακο, αποκάλυψαν πρόσφατα οι γιατροί.

Άλλη μία περίπτωση έχει καταγραφεί όπου το ανοσοποιητικό σύστημα απάλλαξε φυσικά τον οργανισμό από τον ιό HIV.

Τα πρώτα οκτώ χρόνια μετά τη διάγνωση, δεν έλαβε καμία φαρμακευτική αγωγή εκτός από έξι μήνες όταν ήταν έγκυος, για να εξασφαλίσει ότι το μωρό της θα ήταν υγιές.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιθανή θεραπεία για τα 38 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τη λοίμωξη του AIDS σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία της Loreen Willenberg (στη φωτογραφία) αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να θεραπευθεί ο HIV;

Το 1995, οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί ο HIV καταφέρνει να επανέλθει ακόμα ακόμα και όταν φαίνεται να έχει νικηθεί.

Ο ιός θάβει μέρος του εαυτού του σε λανθάνουσες δεξαμενές του σώματος, που βρίσκονται σε αδράνεια.

Το 1996, ανακαλύφθηκε ότι η αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) θα μπορούσε να καταστείλει τον ιό και να τον αποτρέψει από την επανεμφάνισή του, εάν το φάρμακο λαμβανόταν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών.

Αλλά μόλις σταματήσει η θεραπεία, ο ιός αναδομείται γρήγορα.

Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην ξέρουν πώς να φτάσουν σε αυτά τα κρυμμένα μέρη του ιού.

Η πιο πολλά υποσχόμενη προσέγγιση μπορεί κάλλιστα να είναι η αφύπνιση του ιού από την κρυψώνα του και στη συνέχεια να τον εξαφανίσουν.

Αλλά οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη πώς να τον ξυπνήσουν χωρίς να βλάψουν τον ασθενή.

Ελάχιστοι ασθενείς με HIV λοίμωξη και καρκίνο είναι σε μακροχρόνια ύφεση μετά από μια επικίνδυνη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Ο αποκαλούμενος «ασθενής από το Βερολίνο» Timothy Ray Brown ήταν ο πρώτος που υποβλήθηκε σε μια απειλητική για τη ζωή διαδικασία πριν από 13 χρόνια. Στον ασθενή έγινε μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν δότη με γονίδια ανθεκτικά στον HIV. Η θεραπεία εξάλειψε τον καρκίνο και τον ιό.

Μια ομάδα ιατρών με έδρα το Χάρβαρντ ανακοίνωσε την ανακάλυψη σε μια μεγάλη διεθνή συνάντηση ειδικών για τον HIV τον Μάρτιο.

Επίσης, οι γιατροί αποκάλυψαν ότι μία ασθενής, της οποίας ο πρώην φίλος πέθανε από AIDS, δεν είχε κανένα ιό που να προκαλούσε ασθένεια ή ήταν «άθικτη».

Τα ευρήματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί στο Annals of Internal Medicine.

Ο Δρ Xu Yu και οι συνεργάτες του δεν ίχνη του ιού στα 1,5 δισεκατομμύρια κύτταρα αίματος και ιστών που ανέλυσαν.

Καμία άλλη λεπτομέρεια της γυναίκας δεν είναι επί του παρόντος δημόσια, αλλά οι γιατροί την αποκαλούσαν εκείνη την εποχή «αθλητική και όμορφη» και αποκάλυψαν ότι είχε ένα αγόρι και ένα νεογέννητο μωρό, τα οποία ήταν και τα δύο αρνητικά στον ιό HIV.
Γράφοντας στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Το άτομο που περιγράφεται εδώ κατάγεται από την πόλη Esperanza της Αργεντινής.

«Σύμφωνα με τις επιθυμίες της, προτείνουμε να την αναφέρουμε ως «ασθενή της Esperanza» για να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας για την εξεύρεση θεραπείας για τη μόλυνση από τον ιό HIV».

Η ιστορία της Loreen Willenberg αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο. Ο 67χρονος, από το Σαν Φρανσίσκο, διαγνώστηκε με HIV πριν από 30 χρόνια.

Οι ακαδημαϊκοί ισχυρίστηκαν ότι θα μπορούσε να «προστεθεί στη λίστα» των θεραπευμένων ασθενών με HIV, δίπλα στον «ασθενή από το Βερολίνο» Timothy Ray Brown και τον «ασθενή από το Λονδίνο» Adam Castillejo.

Τόσο ο κύριος Brown όσο και ο κύριος Castillejo είχαν καρκίνο και έλαβαν μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν δότη με γονίδια ανθεκτικά στον HIV για να εξαλείψουν τη νόσο και τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Αλλά ούτε η κα Willenberg — ούτε η ασθενής της Esperanza — είχαν κάνει αυτή την επικίνδυνη θεραπεία.

Οι δύο γυναίκες είναι μία ελίτ, μια σπάνια ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν λάβει ποτέ αντιρετροϊκή θεραπεία αλλά δεν παρουσιάζουν σημάδια του ιού στο αίμα τους.

Κανονικά, όταν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό HIV, ο ιός προσκολλάται στο DNA του ανοσοποιητικού κυττάρου του και αναπαράγεται από εκεί.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διαδικασίας αναπαραγωγής, αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τον HIV στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν καθημερινή θεραπεία για την καταστολή του ιού.

Ο Adam Castillejo, 40 ετών, ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV. Νωρίτερα φέτος αποκάλυψε ότι ήταν ο «ασθενής του Λονδίνου».

Ο «ασθενής του Βερολίνου» Timothy Ray Brown θεραπεύτηκε επιτυχώς από τον ιό HIV πριν από 12 χρόνια.

Ο Δρ Yu, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είπε: «Αυτά τα ευρήματα, ειδικά με τον εντοπισμό ενός δεύτερου περιστατικού, υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένας δραστικός δρόμος για μια θεραπείας. Αναζητούμε τώρα τη δυνατότητα πρόκλησης αυτού του είδους ανοσίας σε άτομα που υποβάλλονται σε ART μέσω εμβολιασμού, με στόχο να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να μπορεί να ελέγξει τον ιό χωρίς ART».

Πηγή: dailymail.co.uk και facebook

Διαβάστε επίσης

Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία Σώματος: Η μέθοδος που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Φθινοπωρινή διάθεση: Συνήθειες που θα την ανεβάσουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.