Έρευνα: Μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν κορονοϊό οι πλήρως εμβολιασμένοι

Μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν κορονοϊό, έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όμως αυτή η έμμεση προστασία για τους τρίτους φαίνεται να μειώνεται σημαντικά περίπου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό αναφέρει, μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντέηβιντ Άιρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,ανέλυσαν στοιχεία από 139.164 στενές επαφές 95.716 ανθρώπων. Είχαν μολυνθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021.  Το 37% των επαφών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Την σχετική προδημοσίευση έκαναν στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature»,

Μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν κορονοϊό οι πλήρως εμβολιασμένοι

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια, παρέχουν κάποια προστασία και έναντι της μετάδοσης του ιού σε άλλους. Στην περίπτωση του στελέχους Δέλτα,  επιπλέον εξασθενεί με το χρόνο.

Ένας πλήρως εμβολιασμένος άνθρωπος που στη συνέχεια μολύνεται από τον κορονοϊό  και ειδικότερα από τη Δέλτα, έχει σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Σε σχέση με κάποιον που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Άλφα.

Και θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί στη συνέχεια από τη Δέλτα από ό,τι από την Άλφα.

Για τους ανθρώπους που μολύνονται με Δέλτα δύο εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με AstraZeneca, η πιθανότητα να μολύνουν μια στενή επαφή τους που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι 57%.

Μετά από τρεις μήνες αυξάνει στο 67%, δηλαδή υπάρχουν πλέον δύο στις τρεις πιθανότητες οι πλήρως εμβολιασμένοι με το συγκεκριμένο εμβόλιο, να μολύνουν άλλους γύρω τους.

Μικρή η πιθανότητα μόλυνσης με Pfizer/BioNTech

Οι πιθανότητες είναι κάπως μικρότερες στην περίπτωση εμβολιασμού με Pfizer/BioNTech. Ο κίνδυνος μετάδοσης της Δέλτα σε τρίτους από έναν πλήρως εμβολιασμένο που μολύνεται μετά από την εν λόγω παραλλαγή, είναι αρχικά (λίγο μετά τη δεύτερη δόση) 42%, αλλά αυξάνεται στο 58% μετά από λίγους μήνες.

Νέα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα, σύμφωνα με τον δρ Άιρ, δείχνουν ότι «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Άλφα και στη Δέλτα. Καθώς επίσης με το πέρασμα του χρόνου, εξηγώντας έτσι πιθανώς γιατί έχουμε δει τόσο συνεχιζόμενη μεγάλη μετάδοση της Δέλτα παρά τους εκτεταμένους εμβολιασμούς».

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «ο εμβολιασμός μειώνει την μετάδοση της Δέλτα, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα. Επίσης η θετική επίπτωση του εμβολιασμού μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου».

Εκτιμούν επίσης ότι «ο ενισχυτικός εμβολιασμός (έξτρα δόση) μπορεί πιθανώς να βοηθήσει στον έλεγχο της μετάδοσης και στην αποτροπή νέων λοιμώξεων».

Διαβάστε επίσης 

Να μπουν στο «κόκκινο» Σέρρες και Καρδίτσα εισηγούνται οι ειδικοί

Θεοδωρίδου: Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου COVID-19 και γρίπης

Η Μέγκαν Μαρκλ μοιράζεται 3 μυστικά για καλό ύπνο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.