Με σαφές μήνυμα υπέρ του αυτοδιοίκητου και της θεσμικής ανεξαρτησίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), συνεδρίασαν το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της υπ’ αριθμ. 2402/23.12.2025 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατέληξε σε κοινή θέση με έντονο θεσμικό και πολιτικό αποτύπωμα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων του ΠΙΣ, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονική ψηφοφορία, αδιάβλητες διαδικασίες και ουσιαστικά καθολική συμμετοχή. Από τους 509 εγγεγραμμένους εκλέκτορες ψήφισαν οι 506, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ενισχύει καθοριστικά τη δημοκρατική νομιμοποίηση της σημερινής διοίκησης.
Η Γενική Συνέλευση και η θεσμική νομιμοποίηση
Είχε προηγηθεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, η οποία διασφάλισε τη συμμετοχή όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς. Όπως τονίζεται, κανένας Σύλλογος και κανένας εκλέκτορας δεν στερήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία, στοιχείο που καθιστά τη σημερινή διοίκηση του ΠΙΣ πλήρως και αδιαμφισβήτητα νομιμοποιημένη.
Η Ολομέλεια των Προέδρων ξεκαθαρίζει ότι το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θεσμική αρχή. Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται ούτε νομικό ούτε πολιτικό έρεισμα για διορισμό προσωρινής διοίκησης ή «Διοικούσας Επιτροπής» από τον Υπουργό Υγείας.
Τι προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο
Όπως υπογραμμίζεται, παρόμοιες παρεμβάσεις μπορεί να προβλέπονταν σε παλαιότερα Βασιλικά Διατάγματα, ωστόσο έχουν αποκλειστεί εδώ και δεκαετίες. Ο νόμος 4512/18, που ρυθμίζει τη λειτουργία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, κατοχυρώνει ρητά το αυτοδιοίκητο του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των ιατρών.
Το 2026 είναι εκλογική χρονιά για όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και τον ΠΙΣ. Όπως αναφέρεται, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από τη Γενική Συνέλευση για την πλήρη και διαφανή οικονομική τακτοποίηση των Συλλόγων, μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης, καθώς και για τη διενέργεια αδιάβλητων εκλογών με το κρατικό ηλεκτρονικό σύστημα ΖΕΥΣ, σε απόλυτη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τη σχετική ερμηνεία του ΣτΕ.
Με φόντο τη δημόσια υγεία και την ευθύνη απέναντι στο ιατρικό σώμα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε πρόσφορο τρόπο τη νομιμότητα, την αυτονομία και τη λειτουργική ανεξαρτησία του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.
Φωτό Αρχείου
Διαβάστε επίσης
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος γιόρτασε τα 100 του χρόνια και ήταν όλοι εκεί
Ψηφιοποίηση του ΕΣΥ: Οι 5 αλλαγές που θα δουν οι ασθενείς το 2026


















