Αν προσθέτετε μπανάνα στο smoothie σας να ξέρετε ότι αυτή η προσθήκη μπορεί να σαμποτάρει τις υπερδυνάμεις που φρουτένιου ροφήματος.
Η μπανάνα όταν προστίθεται σε smoothie που έχει μάλιστα μούρα, είναι δυνατόν να μειώσει την απορρόφηση των φλαβονοειδών που είναι υγιεινά για την καρδιά από τον οργανισμό σας έως και 84%, σύμφωνα με επιστήμονες του UC Davis. Αντίθετα η επιλογή φρούτων όπως τα μούρα ή ο ανανάς, διατηρεί τα διατροφικά οφέλη άθικτα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, ανακάλυψαν ότι τα είδη φρούτων που αναμειγνύονται μπορούν να αλλάξουν την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που απορροφά στην πραγματικότητα το σώμα.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας , εξέτασε πώς η πολυφαινολική οξειδάση (PPO) – ένα ένζυμο που βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά – επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να προσλαμβάνει φλαβανόλες. Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις συνδέονται με τη βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και είναι άφθονες σε τρόφιμα όπως μήλα, αχλάδια, βατόμουρα, σταφύλια και κακάο.
Όποιος έχει κόψει ένα μήλο ή έχει ξεφλουδίσει μια μπανάνα έχει δει το φρούτο να γίνεται γρήγορα καφέ. Αυτό το καφέ χρώμα συμβαίνει όταν το PPO αντιδρά με το οξυγόνο αφού το φρούτο κοπεί ή χτυπηθεί εξωτερικά. Η ομάδα του UC Davis ήθελε να διαπιστώσει αν η ίδια ενζυμική δραστηριότητα επηρεάζει την ποσότητα αυτών των ωφέλιμων φλαβονοειδών που απορροφά το σώμα όταν τα φρούτα αναμειγνύονται σε smoothies.
Μπανάνες εναντίον Μούρων: Η αναμέτρηση των Smoothie
Για να το δοκιμάσουν αυτό, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο διαφορετικά smoothies — ένα με μπανάνα, η οποία έχει υψηλή δραστικότητα PPO, και ένα άλλο φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν χαμηλή δραστικότητα PPO. Πήραν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης για σύγκριση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα φλαβανόλης σε δείγματα αίματος και ούρων.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσοι ήπιαν το smoothie μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών σε σύγκριση με εκείνους που πήραν την κάψουλα ελέγχου.
«Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα φλαβανολών που απορροφώνται από τον οργανισμό», δήλωσαν οι ερευνητές. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα».
Τι είναι οι φλαβανόλες;
Οι φλαβανόλες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κακάο, τα μούρα, τα μήλα και τα σταφύλια. Ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα φυτικών θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται πολυφαινόλες και είναι γνωστές για την υποστήριξή τους στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι οι φλαβανόλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος, στην υποστήριξη της μνήμης και στη μείωση της φλεγμονής όταν καταναλώνονται τακτικά.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο ρόλος του στη διαχείριση του βάρους
Νέα θεραπεία για το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα: Η μελέτη – ορόσημο με ελληνική συμμετοχή


















