Το φθινόπωρο έρχεται με γεμάτα καλάθια από φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά το φθινόπωρο, δεν είναι τόσο δροσερά όσο τα καλοκαιρινά, αλλά ισορροπούν τις ανάγκες του οργανισμού στην εποχιακή μετάβαση, υποστηρίζοντας την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και την πλάκα στις αρτηρίες, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την κολοκύθα και τα μήλα.
Κατά γενικό κανόνα, στοχεύστε σε τουλάχιστον 2,5 φλιτζάνια λαχανικά και 2 φλιτζάνια φρούτα την ημέρα ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου. Αν και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν, αυτές οι εποχιακές επιλογές προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την καρδιά σας.
Τα λαχανικά του φθινοπώρου
Στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο μπορούμε να βρούμε στην εποχή τους τα εξής λαχανικά: τα πρώτα κουνουπίδια, κολοκύθι, αγγούρι, καρότο, παντζάρια, πατάτες, πράσα, αγκινάρες, καλαμπόκι, κρεμμυδάκι φρέσκο και ξερό, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτα, ρόκα, ραδίκια, σπανάκι, φασολάκια, μαρούλι, μπρόκολο, σέλινο, μανιτάρια.
Τον Οκτώβριο έχουμε: αγγούρι, αγκινάρα, καλαμπόκι, καρότο, κολοκυθάκι, κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μανιτάρια, μελιτζάνες, ντομάτα, μπάμιες, παντζάρια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο, φασολάκια, πιπεριές και πατάτες.
Το Νοέμβριο ξεκινά ο αρακάς και τα κουκιά, ενώ βρίσκουμε ακόμα αγγούρι, αγκινάρα, καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδι φρέσκο και ξερό, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτα, πατάτες, πιπεριές, σέλινο και τα τελευταία φασολάκια.
Τα φρούτα του φθινοπώρου
Σεπτέμβριος: φραγκόσυκα, ροδάκινο, βερίκοκα, σταφύλι, δαμάσκηνα, βανίλιες, σύκα, μήλα, βατόμουρα, τα τελευταία καρπούζια και πεπόνια, κολοκύθα, αχλάδια, λεμόνια και κυδώνι.
Oκτώβριος: Μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, κυδώνια, κολοκύθα, λωτοί, λεμόνια και ρόδι.
Το Νοέμβριο βρίσκουμε στην εποχής τους μήλα, ακτινίδια, ρόδια, κολοκύθα, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία: Τι αλλάζει, το ΚΑΤ έκοψε το νήμα
Συσκευές κουζίνας: Η διάρκεια ζωής τους και πώς θα την παρατείνετε