Το μέλι, είτε είναι ανοικτόχρωμο ή πιο σκούρο, είναι ένα θαύμα της φύσης, με άπειρες ευεργετικές ιδιότητες, που έχουν επιβεβαιωθεί από πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες.
Ταιριάζει σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε αλμυρές γεύσεις, ενώ συνοδεύει τέλεια τα ροφήματα από τσάι και βότανα.
Οι μέλισσες φτιάχνουν ένα μοναδικό προϊόν με πολλά ευεργετικά οφέλη, τα οποία παραμένουν αν το μέλι παραμένει σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, όπως το ντουλάπι της κουζίνας.
Το χρώμα και η γεύση των ποικιλιών μελιού εξαρτώνται από τα άνθη που επισκέπτονται οι μέλισσες.
Το ανοιχτόχρωμο μέλι έχει συνήθως πιο ήπια γεύση, ενώ το σκούρο μέλι είναι πιο έντονο. Υπάρχει όμως και μια άλλη διάκριση.
Μέλι: Σκούρο ή ανοιχτόχρωμο;
Οι ποικιλίες μελιού με πιο σκούρο χρώμα περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μετάλλων από τις ποικιλίες μελιού με ανοιχτόχρωμο χρώμα.
Το μέλι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών, που συμβάλλουν στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Αυτές οι ευεργετικές φυτικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παθογόνων βακτηρίων και στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα, όπως αναφέρει μελέτη.
Επιπρόσθετα, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία συνδέεται με τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά εκτός των υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε. Όπως όλα τα γλυκαντικά, είναι καλύτερα να το απολαμβάνετε με μέτρο.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πιο εύκολη πρόσβαση σε γιατρό: 10 εκατομμύρια ραντεβού διαθέσιμα στα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο
Καφές με πρωτεΐνη: Η νέα τάση που υπόσχεται ενέργεια και κορεσμό