Υγιεινά αλλά επικίνδυνα: Τα λαχανικά που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο

Τα λαχανικά είναι βασικό κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ορισμένων ειδών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη, να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή να αυξήσει την πρόσληψη ορισμένων ουσιών που δεν είναι ευεργετικές σε μεγάλες ποσότητες. Το κλειδί βρίσκεται στην ποικιλία και στη σωστή μέτρηση.

«Αν και τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένα είδη, όπως τα πολύ πλούσια σε οξαλικά σπανάκι ή οι νιτρικές ρίζες, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με ευαισθησίες στο γαστρεντερικό ή με προβλήματα στα νεφρά. Η ισορροπία και η ποικιλία παραμένουν το κλειδί για την υγεία», επισημαίνει η διατροφολόγος Amy Goodson MS, RD, CSSD, LD.

Λαχανικά πρέπει να τρώμε με μέτρο 

Σπανάκι και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά

Το σπανάκι, τα παντζάρια και η ρόκα περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών, ουσιών που μπορούν να συνδεθούν με το ασβέστιο και να σχηματίσουν λίθους στα νεφρά. Άτομα με προδιάθεση για πέτρες στα νεφρά ή προβλήματα απορρόφησης ασβεστίου θα πρέπει να περιορίζουν την καθημερινή κατανάλωση αυτών των λαχανικών.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά

Τα λαχανικά όπως το σέλινο, τα παντζάρια και το μαρούλι περιέχουν νιτρικά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη και να επηρεάσουν την υγεία, ιδίως σε παιδιά και βρέφη. Ενώ τα νιτρικά δεν είναι επικίνδυνα σε φυσιολογικές ποσότητες, η υπερκατανάλωση ωμών λαχανικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Σταυρανθή λαχανικά

Λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι περιέχουν ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα ωμά. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό καλό είναι να τα καταναλώνουν μαγειρεμένα και με μέτρο.

Λαχανικά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι πατάτες και τα καρότα, αν και θρεπτικά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα, γεγονός που δεν είναι ιδανικό για άτομα με προδιάθεση για διαβήτη ή για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

  • Προτιμάτε μαγειρεμένα λαχανικά για όσους έχουν ευαισθησία στον θυρεοειδή ή στα νεφρά.
  • Εναλλάσσετε λαχανικά διαφορετικών ειδών ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων ουσιών.
  • Πλένετε καλά τα λαχανικά για να μειώσετε τα νιτρικά και πιθανές χημικές ουσίες.
  • Συμβουλευτείτε διαιτολόγο αν έχετε χρόνια προβλήματα υγείας πριν υιοθετήσετε μεγάλες ποσότητες κάποιων λαχανικών στη διατροφή σας.

Η κατανάλωση λαχανικών παραμένει απαραίτητη για την υγεία, αλλά η γνώση των ιδιαιτεροτήτων τους και η σωστή προετοιμασία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η ποικιλία είναι η καλύτερη στρατηγική για να απολαμβάνουμε τα οφέλη χωρίς κινδύνους, σημειώνει η Goodson.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τροφές που ανεβάζουν γρήγορα τη χοληστερόλη – Ποιες να αποφεύγετε και τι να τρώτε

Καλοκαίρι, διακοπές και αλκοόλ: Τρόποι να πίνετε λιγότερο αλλά να διασκεδάζετε περισσότερο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.