Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για όσους ακολουθούν δίαιτα είναι η μονονοτονία στα γεύματα. Όσο ισορροπημένο κι αν είναι το πλάνο, όσο κι αν τα γεύματα είναι θερμιδικά μελετημένα, κάποια στιγμή η επανάληψη οδηγεί σε κορεσμό. Και τότε είναι που καραδοκεί ο κίνδυνος, παρασπονδίες, «τσιμπολογήματα» εκτός προγράμματος και τελικά, αύξηση βάρους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχουν τρόποι για να ενισχυθεί η ποικιλία και η απόλαυση στο πιάτο χωρίς να εκτροχιαστεί η προσπάθεια. Μερικές μικρές αλλαγές στην υφή, στις τεχνικές μαγειρέματος, ή στα καρυκεύματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Δίαιτα: Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Παίξε με την υφή
Η ψυχολογία του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο στον κορεσμό. Αντί να τρως μόνο βραστά ή ψητά, εναλλάσσε τα με πιο τραγανές υφές (π.χ. ρεβίθια στο φούρνο, τραγανές σαλάτες με ξηρούς καρπούς ή ελαφρύ τοστάρισμα λαχανικών).
Χρησιμοποίησε διαφορετικά μπαχαρικά και μυρωδικά
Ένα φιλέτο κοτόπουλο μπορεί να μοιάζει βαρετό, εκτός αν μαγειρευτεί κάθε φορά με άλλο χαρακτήρα.Ιινδικό κάρι, ρίγανη, κύμινο. Με μηδενικές θερμίδες, τα καρυκεύματα δίνουν νέα πνοή στο ίδιο υλικό.
Άλλαξε τη θερμοκρασία των γευμάτων
Σούπες ή stir-fry το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι μπορείς να δοκιμάσεις δροσερές σαλάτες με πρωτεΐνη, wrap με γιαούρτι ή smoothies με λαχανικά και φρούτα εποχής. Η αλλαγή στη θερμοκρασία φέρνει και αλλαγή στην αίσθηση κορεσμού.
Χρησιμοποίησε εναλλακτικές για τις γαρνιτούρες
Αντί για ρύζι ή πατάτες, δοκίμασε κουνουπιδόρυζο, κινόα ή φακές. Είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και διατηρούν το αίσθημα πληρότητας περισσότερο.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να απαγορεύσεις στον εαυτό σου το γλυκό. Αρκεί να το ενσωματώσεις με τρόπο ισορροπημένο:
- 1 κ.γ. ταχίνι με λίγο μέλι σε φρυγανιά ολικής
- γιαούρτι με κακάο χωρίς ζάχαρη και κομμάτια φρούτων
- παγωμένη μπανάνα χτυπημένη στο μπλέντερ με κανέλα και λίγο φυστικοβούτυρο
Όπως επισημαίνει η Βρετανίδα διατροφολόγος Laura Jefferies, «το σώμα δεν αντιδρά στη “μονοτονία” του φαγητού, αλλά στο αίσθημα της στέρησης. Αν η δίαιτα γίνει μια σειρά από επαναλαμβανόμενους περιορισμούς, τότε το μυαλό θα ζητήσει την έξοδο κινδύνου. Καλύτερα μικρές έξυπνες παραλλαγές, παρά μεγάλα παραστρατήματα».
Τι να θυμάσαι
- Κάθε εβδομάδα ανανέωσε τη λίστα λαχανικών και φρούτων
- Δοκίμασε νέες τεχνικές μαγειρικής (π.χ. στον ατμό, sous vide, ή σε wok)
- Αντικατέστησε τη «ρουτίνα» με γεύματα-έκπληξη μία φορά την εβδομάδα (π.χ. μπολ με ό,τι έχεις στο ψυγείο)
Η δίαιτα δεν είναι τιμωρία. Είναι μια προσπάθεια φροντίδας του σώματος και του εαυτού μας. Και αυτή η φροντίδα μπορεί να έχει γεύση, χρώμα και… φαντασία. Όχι μόνο χωρίς ενοχές, αλλά και χωρίς το φόβο της ζυγαριάς, σημειώνει η Jefferies.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Καρπούζι ή πεπόνι; Ποιο είναι καλύτερο για τη δίαιτα και το σάκχαρο σύμφωνα με τους ειδικούς