Τρόφιμα με πρωτεΐνη: Η νέα μόδα στη διατροφή που σαρώνει παγκοσμίως

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις των τελευταίων ετών, κατακτώντας ολοένα και περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πιάτα των καταναλωτών.

Από γιαούρτια και μπάρες, μέχρι ροφήματα, δημητριακά και ψωμιά, τα «protein-rich» προϊόντα υπόσχονται κορεσμό, αύξηση μυϊκής μάζας και καλύτερο μεταβολισμό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη: Ποια είναι η επιστημονική βάση πίσω από αυτή τη διατροφική «έκρηξη»; Είναι όλα τα προϊόντα με την ένδειξη “υψηλή πρωτεΐνη” κατάλληλα για τον γενικό πληθυσμό;

Όπως εξηγεί η Dr Suzanne Bartington, η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, ωστόσο η υπερκατανάλωση ή η εσφαλμένη επιλογή προϊόντων ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση ή ακόμα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι διατροφολόγοι  ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που προβάλλονται ως «πρωτεϊνικά», χωρίς να πληρούν πάντα τα ποιοτικά διατροφικά πρότυπα.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα πρωτεΐνης

  • Πρωτεϊνικά γιαούρτια και γαλακτοκομικά προϊόντα, με χαμηλά λιπαρά αλλά αυξημένες ποσότητες ορού γάλακτος ή καζεΐνης.
  • Μπάρες και ροφήματα πρωτεΐνης για μετά την άσκηση ή ως σνακ.
  • Ψωμιά, παξιμάδια και κριτσίνια εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη, ιδανικά για άτομα που περιορίζουν τους υδατάνθρακες.
  • Φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα προϊόντα από σόγια, φακές, κινόα, αλλά και τα νέα πρωτεϊνούχα ζυμαρικά από ρεβίθια ή φασόλια.
  • Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει και σε καινοτόμα προϊόντα όπως παγωτά με πρωτεΐνη, πρωτεϊνικά γλυκίσματα και πρωτεϊνικά chips.

Προσοχή στις ετικέτες

Η Dr Emma Lancashire BA, PhD σύμβουλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα δημόσιας υγείας, εξηγεί: «Η πρωτεΐνη δεν είναι απλώς μια τάση. Είναι βασικό θρεπτικό συστατικό που έχει αποδείξει την αξία του επιστημονικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικές πηγές, τόσο ζωικές όσο και φυτικές  και να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα που απλώς φέρουν την ένδειξη υψηλής πρωτεΐνης, χωρίς πραγματική διατροφική αξία. Οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες και να προτιμούν τρόφιμα με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα».

Οι παγίδες

Παρά τη διατροφική αξία της πρωτεΐνης, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις. Η υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, ενώ πολλά προϊόντα που «διαφημίζονται» ως υγιεινά, περιέχουν πρόσθετα, γλυκαντικά ή υψηλή θερμιδική αξία, σημειώνει η Dr Lancashire.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η πρωτεΐνη, βασικό συστατικό της διατροφής στην τρίτη ηλικία

Πανεπιστήμιο Tufts: Μαύρος καφές, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.