Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση δεκάδων νέων κρουσμάτων στρεπτόκοκκου ομάδας Α (iGAS) σε σχολικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, ωστόσο ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος πανικού.
Μέσα σε διάστημα μόλις 48 ωρών, εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχολεία σε διάφορους δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν έξι κρούσματα στον Δήμο Δέλτα, τρία στον Δήμο Καλαμαριάς, δύο στον Δήμο Κορδελιού – Εύοσμου και ένα στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Σε πολλές από τις σχολικές μονάδες λήφθηκαν προληπτικά μέτρα, με προσωρινό κλείσιμο και απολυμάνσεις, γεγονός που αύξησε την ανησυχία των γονέων, ειδικά μετά τον πρόσφατο θάνατο πεντάχρονου παιδιού από διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
Πτωτική πορεία περιστατικών στρεπτόκοκκου
Παρά τη συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δείχνουν σαφή πτωτική πορεία των σοβαρών περιστατικών στρεπτόκοκκου. Το 2023 καταγράφηκαν 90 περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης (iGAS), ενώ το 2024 μειώθηκαν στα 68. Μέχρι τις 22 Μαΐου του 2025, έχουν καταγραφεί μόλις 24 κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι, παρότι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως σηψαιμία ή νέκρωση ιστών, η μετάδοσή του δεν γίνεται αερογενώς, αλλά μόνο μέσω στενής επαφής ή σταγονιδίων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το βακτήριο δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες ή στο περιβάλλον, επομένως δεν απαιτούνται απολυμάνσεις και κλείσιμο των σχολείων για την πρόληψη μετάδοσης.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι ένα κοινό βακτήριο που εντοπίζεται συχνά σε παιδιά και προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή δερματικά εξανθήματα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε διεισδυτική μορφή (iGAS), η οποία απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση και μπορεί να έχει υψηλή θνητότητα, που φτάνει έως και το 25%. Ωστόσο, τα σοβαρά αυτά περιστατικά παραμένουν σπάνια και η εμφάνισή τους δεν σχετίζεται με κάποιο εμβόλιο, όπως λανθασμένα αναπαράχθηκε από μερίδα των ΜΜΕ. Ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α και καμία περίπτωση θανάτου δεν έχει συνδεθεί με εμβολιασμό.
Μέτρα πρόληψης κατά του στρεπτόκοκκου
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού, τα βασικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να τηρούνται στα σχολεία περιλαμβάνουν την απομόνωση των παιδιών που νοσούν για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη αντιβιοτικής αγωγής, την ενίσχυση της ατομικής υγιεινής, την αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων όπως μπουκάλια και σκεύη, και τον τακτικό αερισμό και καθαρισμό των χώρων. Εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων από γονείς και παιδιάτρους, ώστε να προλαμβάνεται η περαιτέρω μετάδοση.
Η έξαρση των τελευταίων ημερών δεν συνιστά επιδημική απειλή, αλλά αναδεικνύει την ανάγκη για εγρήγορση, σωστή ενημέρωση και εφαρμογή των βασικών μέτρων δημόσιας υγείας. Η ψυχραιμία, σε συνδυασμό με την επιστημονική προσέγγιση και τη συνεργασία σχολείων, γονέων και υγειονομικών αρχών, είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία της υγείας των παιδιών, υπογράμμίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Νέα ανακάλυψη στον τρόπο εμβολιασμού – Κλινικές δοκιμές κατά του στρεπτόκοκκου Α
ΕΟΔΥ:18% θετικότητα σε streptest ελέγχους στο νηπιαγωγείο της Ευκαρπίας