Ένα από τα αγαπημένα συνοδευτικά κάθε ελληνικού πιάτου είναι η ελιά, με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οι ελιές χρησιμοποιούνται πολύ στη μεσογειακή διατροφή. Τις τρώμε σκέτες ή τις βάζουμε στην πίτσα, στις σαλάτες και σε πολλές συνταγές για παραδοσιακά φαγητά.
Παρότι καταναλώνονται ευρέως, γνωρίζουμε πραγματικά τι προσφέρει η ελιά στον οργανισμό και την υγεία μας; Πολλοί μύθοι την συνοδεύουν, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από τη φήμη.
Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 5 αλήθειες και 5 μύθους γύρω από τις ελιές.
Αλήθειες για την ελιά
- Είναι γεμάτη οφέλη, πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά, η ελιά ενισχύει την καρδιά, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην πέψη.
- Έχει περισσότερα διατροφικά στοιχεία από το ελαιόλαδο Η ελιά περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό από το λάδι της, όπως και ένα φρούτο έχει περισσότερα στοιχεία από τον χυμό του.
- Δεν τρώγεται κατευθείαν από το δέντρο Λόγω της φυσικής πικρής ουσίας ελαιοευρωπαΐνης, πρέπει πρώτα να επεξεργαστεί για να γίνει βρώσιμη.
- Είναι αλμυρή και θέλει προσοχή. Η περιεκτικότητά της σε νάτριο την καθιστά λιγότερο ιδανική για όσους έχουν υπέρταση, όμως υπάρχουν και εκδοχές με μειωμένο αλάτι. Ένα βράσιμο σε νερό βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας αλατιού.
- Είναι φρούτο,, όχι λαχανικό. Προέρχεταιι από την ελιά (Olea europaea) και ανήκει στα φρούτα, παρόλο που συχνά κατατάσσεται εσφαλμένα στα λαχανικά.
Μύθοι για την ελιά
- «Ανεβάζει τη χοληστερίνη». Αντιθέτως, οι πολυφαινόλες που περιέχει βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL).
- «Δεν πρέπει να την τρως το βράδυ». Κι όμως! Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, τρυπτοφάνη και βιταμίνη Β6 — ιδανικά για τη σύνθεση μελατονίνης και καλύτερο ύπνο.
- «Παχαίνει». Με 37,5 θερμίδες ανά μερίδα 7 ελιών, οι θερμίδες της είναι ελάχιστες σε σχέση με άλλα σνακ. Επιπλέον, περιέχει υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη.
- «Πράσινες και μαύρες είναι διαφορετικές ποικιλίες». Όχι πάντα. Συνήθως πρόκειται για τον ίδιο καρπό σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης ή με διαφορετική επεξεργασία. Η διαφορά βρίσκεται κυρίως στη γεύση, όχι στη διατροφική αξία.
- «Απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη». Κάθε άλλο! Η ελιά προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο, όπως ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε. Απλώς καλό είναι να επιλέγετε ελιές με χαμηλό αλάτι και χωρίς έντονα καρυκεύματα.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τρία μυστικά για σίγουρη απώλεια βάρους μέχρι το καλοκαίρι