Οι επιστήμονες δεν υπολογίζουν πλέον μόνο τους θανάτους που προκαλεί η νόσος Covid-19, αλλά και τα χρόνια ζωής που στέρησε από κάθε ασθενή ο οποίος κατέληξε εξαιτίας της νόσου.
Όλοι οι θάνατοι από Covid-19 θεωρούνται πρόωροι θάνατοι, ακόμη και αυτοί που αφορούν ηλικιωμένα άτομα. Τα χαμένα χρόνια για κάθε άνθρωπο υπολογίζονται με βάση την ηλικία κατά την οποία έχασε τη ζωή του, σε σύγκριση με το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης.
Διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature υπολογίζει ότι μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο η ανθρωπότητα είχε χάσει πάνω από 20,5 εκατομμύρια χρόνια ζωής εξαιτίας του κορονοϊού.
Οι επιστήμονες, από το Γερμανικό Δημογραφικό Ινστιτούτο Max Planck, μελέτησαν δεδομένα για περίπου 1,3 θανάτους από Covid-19 σε 81 χώρες του κόσμου (ανάμεσά τους και την Ελλάδα) ενώ συνεκτίμησαν και τη λεγόμενη υπερβάλλουσα θνησιμότητα (δηλαδή την επιπλέον θνησιμότητα που σχετίζεται με την πανδημία), το προσδόκιμο επιβίωσης και μια σειρά από άλλους παράγοντες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, σε κάθε θάνατο από κορονοϊό αντιστοιχούν κατά μέσο 16 χαμένα χρόνια ζωής. Συνολικά λοιπόν από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις αρχές του 2021 χάθηκαν 20.507.518 χρόνια ζωής…
Τα 3/4 αυτών των χαμένων χρόνων απορρέουν από τους θανάτους ατόμων κάτω των 75 ετών και το 1/3 από τους θανάτους ατόμων νεότερων των 55 ετών. Οι άνδρες φαίνεται να έχουν χάσει 45% περισσότερα χρόνια από τις γυναίκες.
Σύγκριση με άλλες αιτίες θανάτου
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα χαμένα χρόνια ζωής εξαιτίας της Covid-19 με αυτά που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις, τροχαία ατυχήματα και από την εποχική γρίπη.
Παρ’ ότι, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, η έρευνα εκτιμά ότι στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, τα χαμένα χρόνια ζωής εξαιτίας της Covid-19 ήταν 2-9 φορές περισσότερα από αυτά που χάνονται εξαιτίας της γρίπης και των τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, τα χαμένα χρόνια απο Covid-19 ήταν περίπου τα μισά από αυτά που χάνονται εξαιτίας των καρδιαγγειακών παθήσεων (οι παθήσεις αυτές συγκαταλέγονται στις κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως).
Ηνωμένες Πολιτείες
Άλλες μελέτες επικεντρώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μέχρι σήμερα η πιο πληγείσα χώρα, με πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της νόσου Covid-19.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα υπολόγισαν πως κάθε Αμερικανός που πέθανε από κορονοϊό έχασε κατά μέσο όρο 9 χρόνια ζωής. Ακόμη και οι πολύ ηλικιωμένοι που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο για αυτούς προσδόκιμο.
Παρατηρούνται, δε σημαντικές διαφοροποιήσεις όχι μόνο ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αλλά και ανάμεσα σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, ανάλογα με την εθνικότητα και το βιοτικό επίπεδο.
Τα συμπεράσματα αυτά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, οδηγούν στην ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο.
Nature, NYT