ΙΣΑ: Υπέρ του ελέγχου στη συνταγογράφηση

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επ’ αφορμής, των ανακοινώσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ιατρούς που προέβησαν σε υπερσυνταγογράφηση, υπενθυμίζει ότι εξαρχής ως εκπρόσωποι των ιατρών προκρίναμε αλλά και στην πράξη ενισχύσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που επιτρέπει τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό του συστήματος συνταγογράφησης. Πρέπει να επισημανθεί ότι η ιατρική κοινότητα της χώρας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που μέσα σε ελάχιστους μήνες εφάρμοσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σταθερά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ταχθεί ενάντια σε κάθε πρακτική υπερσυνταγογράφησης και καταδικάζει απερίφραστα, τέτοιες συμπεριφορές.

Στο πλαίσιο δε της πειθαρχικής του αρμοδιότητας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναμένει τα κρίσιμα εν προκειμένω στοιχεία.

Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι πέρα από τις ελεγκτικές διαδικασίες θα πρέπει άμεσα και το ίδιο το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί. Θα πρέπει ειδικότερα να ενταχθούν στο σύστημα όλα τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, αλλά και να ενσωματωθούν οι ενδεδειγμένες και απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες του ίδιου του συστήματος που θα διασφαλίζουν την ορθή πρακτική συνταγογράφησης, κάτι που επί σειρά ετών ζητά ο ΙΣΑ.

ΙΣΑ για ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ο ΙΣΑ με επιστολή του στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ ζητά να ληφθεί μέριμνα για την ορθή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αναφορικά με την άυλη συνταγογράφηση.

Ειδικότερα, σε επιστολή του ο ΙΣΑ αναφέρει την περίπτωση γιατρού που δεν μπορούσε να αποζημιωθεί μετά τη συνταγογράφηση που έκανε σε ασθενείς που δεν είχαν άυλη συνταγογράφηση, κινδυνεύοντας παράλληλα και με επιβολή προστίμου.

«Σε συνέχεια αναφοράς από ιατρό – μέλος μας, επιθυμούμε να σας θέσουμε το κάτωθι ζήτημα, προκειμένου να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες:

Όπως ενημερωθήκαμε προέκυψε πρόβλημα αποζημίωσης σε ιατρό – μέλος μας, ο οποίος προέβη σε συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε τέσσερις ασθενείς του, μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Πλην όμως, οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν είχαν ενεργοποιήσει την εν λόγω διαδικασία, με αποτέλεσμα ο ιατρός να μην δύναται να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι ασθενείς προμηθεύθηκαν κανονικά τα φάρμακά τους.
Περαιτέρω, σε επικοινωνία που είχε ο γιατρός με τον Οργανισμό σας, τον ενημερώσατε ότι πέραν του γεγονότος ότι δεν δύναται να αποζημιωθεί τις συγκεκριμένες επισκέψεις, κινδυνεύει και με την επιβολή προστίμου» τονίζει ο ΙΣΑ.

«Επειδή οι γιατροί, ενόψει του φόρτου εργασίας τους, δεν είναι σε θέση να ελέγχουν αν ο κάθε ασθενής έχει ενεργή την διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης, οφείλετε να λάβετε την απαιτούμενη μέριμνα προκειμένου να μην επιτρέπει το ίδιο το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την δυνατότητα ολοκλήρωσης εκτέλεσης της συνταγογράφησης μέσω της άυλης, στην περίπτωση που δεν έχει ενεργοποιήσει ο ασθενής την σχετική διαδικασία.

Τέλος, η περαιτέρω επιβολή προστίμου στον γιατρό επειδή έπραξε σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη και δεοντολογία, προβαίνοντας στην συνταγογράφηση των απαιτούμενων φαρμάκων ή εξετάσεων για τον ασθενή του, συνιστά προφανή δυσμενή επίπτωση για αυτόν, δεν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα» καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Άδωνις για υπερσυνταγογράφηση: Σταματήστε να το κάνετε, θα σας πιάσουμε όλους – Καμπάνα 800.000 ευρώ σε γιατρό

Εκτός ΜΕΘ η Μαρινέλλα – Τι λέει η ιατρική ανακοίνωση

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.