Επίδομα αναδοχής έως 1.200 ευρώ – Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Αργυρώ Μαυρούλη

Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε μήνα, είναι καθολικό και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι παιδιών.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινάει από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, που τυχόν έχει ένα παιδί έως τα 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα λάβουν το επίδομα αναδοχής και οι οικογένειες που υπέβαλαν αίτηση κατά την διάρκεια του Ιουνίου.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «Η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ξεκίνησε και για πρώτη φορά καταβλήθηκε σε όσους έκαναν αίτηση μόλις τις πρώτες έξι ημέρες. Θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας που αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Ο δρόμος άνοιξε.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε οικογένειες που θα προσφέρουν αγάπη και φροντίδα. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε την κατάλληλη για αυτά οικογένεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτή τη στιγμή στις δομές υπάρχουν 1.606 παιδιά, εκ των οποίων έχουν ήδη βρει υποψήφια οικογένεια για αναδοχή ή υιοθεσία 658 παιδιά.

Έχουν υποβληθεί 837 αιτήσεις στο Εθνικό Μητρώο από υποψήφιους γονείς, εκ των οποίων μόλις 13 αιτήσεις αφορούν στην αναδοχή παιδιών, καθώς όλες οι υπόλοιπες αφορούν στην υιοθεσία. Στις δημόσιες δομές περιμένουν για αναδοχή 635 παιδιά, εκ των οποίων το 39% είναι ηλικίας από 6 έως 12 ετών και το 33% από 12 έως 15 ετών.

Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς έχουν ολοκληρωθεί μόλις 6 υιοθεσίες και 179 αναδοχές.

Στις υιοθεσίες και τις αναδοχές έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκαιο σύστημα υιοθεσιών- αναδοχών, που περιλαμβάνει όλα τα παιδιά και όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όποιο μέρος της χώρας κι αν κατοικούν. Κάθε υποψήφιος γονιός μπορεί να κάνει μία αίτηση στο anynet.gr, να επισυνάψει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθεί κατάλληλος για γονέας, να λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και να ενταχθεί στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα.

Όλη η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως έναν χρόνο για την υιοθεσία και 10 μήνες για την αναδοχή.

Για να διευκολυνθεί η διαδικασία το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την UNICEF, προχωράει σε δύο σημαντικά βήματα:

1. Θεσμοθέτηση νέου οριζόντιου επιδόματος αναδοχής, ώστε όλοι οι ανάδοχοι γονείς να εξασφαλίσουν μηνιαίο οικονομική στήριξη από 325 έως -1200 ευρώ με στόχο την κάλυψη εξόδων των παιδιών. Το επίδομα θα δίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία που έχει ένα παιδί και το ποσό θα αυξάνεται σε περιπτώσεις που το παιδί έχει κάποια μορφή αναπηρίας ανάλογα με το ποσοστό της που θα πιστοποιηθεί μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

2. Πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής με στόχο την αποϊδρυματοποίηση του συνόλου των παιδιών που διαμένουν σε δομές.

Πως θα καταβάλλεται το επίδομα

Το επίδομα αναδοχής θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά και θα είναι ανατάσχετο. Θα καταβάλλεται μόνο για την αναδοχή παιδιού και όχι για την υιοθεσία.

Το επίδομα δίνεται έως την ενηλικίωση των παιδιών, όμως θα υπάρξουν και εξαιρέσεις στις εξής περιπτώσεις:

1. Για τα παιδιά που φοιτούν

2. Για όσους κατατάσσονται στο στρατό

3. Σε ΑμεΑ η καταβολή θα συνεχιστεί έως 26 ετών

Ακόμη θα υπάρξουν κίνητρα για τους γονείς που θα επιλέξουν να γίνουν ανάδοχοι, όπως προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται στους ανάδοχους γονείς για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία της αναδοχής. Στόχος είναι να καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες του παιδιού.

Αυτές είναι η προσωπική φροντίδα του, οι δαπάνες για τυχόν λογοθεραπεία, ορθοδοντική, φυσικοθεραπεία ή άλλες μορφές εξειδικευμένης θεραπείας.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς μπορούν να κάνουν μία αίτηση στο anynet.gr, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αναδοχής, που είναι ταχύτερη από αυτή της υιοθεσίας. Θα πρέπει να επισυνάψουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και, εφόσον ελεγχθούν από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς και κριθούν κατάλληλοι για γονείς, να λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και θα ενταχθούν στα Εθνικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων και Θετών Γονέων αντίστοιχα. Η διαδικασία συνολικά διαρκεί έως 10 μήνες.

Είδη αναδοχής

Βραχυχρόνια: Η προοπτική του παιδιού είναι να επιστρέψει στην φυσική του οικογένεια μόλις εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους την αποχωρίστηκε, ή να υιοθετηθεί μόλις διευθετηθούν εκκρεμή νομικά ζητήματα.

Επείγουσα: Όταν ένα ξαφνικό γεγονός επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η εναλλακτική λύση είναι τοποθέτηση σε ίδρυμα.

Μακροχρόνια: Αφορά παιδιά που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους, αλλά δεν είναι εφικτή άμεσα η υιοθεσία. Μπορεί μερικές φορές να εξελιχθεί σε υιοθεσία, υπό προϋποθέσεις.

Επαγγελματική: Όταν η φιλοξενία πρέπει να συνδυαστεί με θεραπεία. Αφορά ειδικούς επιστήμονες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που ασκούν την αναδοχή επαγγελματικά.

Παιδιά για αναδοχή

Τα παιδιά που είναι κατάλληλα για αναδοχή είναι:

Παιδιά οικογενειών σε κρίση

Κακοποιημένα- παραμελημένα παιδιά

Έκθετα – τουλάχιστον μέχρι τον εντοπισμό των γονέων

Παιδιά εξαρτημένων γονέων, χωρίς άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον

Παιδιά με αναπηρίες, μη αποδεκτά από τη φυσική η θετή οικογένεια

Παιδιά σε ειδικές καταστάσεις (προσφυγιά, φυσικές καταστροφές κ.λπ.)

Παιδιά, που σήμερα βρίσκονται σε Ιδρύματα.

Δικαιολογητικά

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Υπεύθυνη δήλωση των στοιχείων όλων των συνοικούντων

Εκκαθαριστικά ΤΑΧΙS των 3 τελευταίων ετών

Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου

Πιστοποιητικό δημοσίου νοσοκομείου για όλους τους συνοικούντες για μεταδοτικά νοσήματα

Πιστοποιητικά περί μη θέσης σε δικαστική συμπαράσταση

Αίτηση πιστοποιητικού εισαγγελικής αρχής

Ποινικό Μητρώο κλπ. για όλους τους συνοικούντες

Υπεύθυνη δήλωση ότι: Αποδέχομαι τους όρους χρήσης, συμφωνώ με την επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων, η δήλωση των στοιχείων μου επέχει θέση υπ. Δήλωσης του ν. 15899/86

Διαβάστε επίσης 

Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ

Νέο σχέδιο παρεμβασης για τον αυτισμό, από το υπουργείο Εργασίας

Εμβολιασμός παιδιών έναντι της COVID-19 – Τι γίνεται στις άλλες χώρες

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.