Η καραντίνα προκάλεσε αύξηση διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά

Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πιθανώς λόγω της αύξησης του βάρους κατά τη διάρκεια του lockdown, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, οι παραγγελίες φαγητού στο σπίτι αύξησαν τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 που είναι:

  • η λιγότερη σωματική δραστηριότητα,
  • ο περισσότερος χρόνος μπροστά στην  οθόνη και άλλες καθιστικές συμπεριφορές
  • οι διαταραχές του ύπνου και
  • η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

‘Ενώ η μελέτη μας εξέτασε τις εισαγωγές για διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά σε ένα νοσηλευτικό κέντρο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ένας μικρόκοσμος αυτού που συμβαίνει σε άλλα παιδικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Daniel Hsia, αναπληρωτής καθηγητής στις κλινικές δοκιμές μονάδα στο Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge, La.

Σύμφωνα με τον Hsia, ακόμη και μια μικρή αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό και τη σοβαρότητα των νοσηλείας για διαβήτη τύπου 2 στο Νοσοκομείο Παίδων Our Lady of the Lake στο Μπατόν Ρουζ, μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2019 με την ίδια περίοδο το 2020.

Το ποσοστό νοσηλείας για διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε από 0,27% (οκτώ περιπτώσεις από 2.964 νοσηλείες) το 2019, σε σύγκριση με 0,62% (17 από 2.729) το 2020.

Τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν το 2020 είχαν πιο σοβαρό διαβήτη με υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα, υψηλότερο A1C (δείκτη σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών) και υψηλότερους δείκτες αφυδάτωσης από αυτούς που εισήχθησαν το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επίσης, το 2020, περισσότερα παιδιά είχαν σοβαρές καταστάσεις που συνήθως απαιτούν εισαγωγή στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως διαβητική κετοξέωση (οκτώ παιδιά έναντι τριών) και HHS ή υπεροσμωμικό υπεργλυκαιμικό σύνδρομο (δύο έναντι μηδέν). Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαβητικό κώμα.

Πηγή: medicalxpress

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.