Άλλα επτά παιδιά έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στην Ημαθία στις εξετάσεις που υποβλήθηκαν, μετά τον απροσδόκητο θάνατο ενός 7χρονου αγοριού από το μικρόβιο.
Τα 3 από τα 7 παιδιά είναι από το στενό περιβάλλον του παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Συνολικά 25 παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για στρεπτόκοκκο και αναμένονται τα αποτελέσματα και για τα υπόλοιπα.
Στα παιδιά χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, καθώς δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή μόνο ήπιες ενοχλήσεις.
Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί από την Ημαθία, ξαδελφάκι του 7χρονου που πέθανε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.
Το παιδί σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου είναι σε σταθερή και καλή κατάσταση.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους 6 ανήλικα παιδιά από στρεπτόκοκκο Α.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Σε κάποιες περιπτώσεις και εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).
Σπάνια, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο, όπως στην περίπτωση του 7χρονου, δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
“Ο θάνατος του 7χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Όμως το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται.
Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας, διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων όπου για όλη τη βόρεια Ελλάδα έχουμε 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένουμε.
Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής.
Έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους.
Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς ένα 9χρονο παιδί συγγενής του 7χρονου που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση θετικό στον στρεπτόκοκκο”.
Διαβάστε επίσης
Τέμπη: Σε κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία ο Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι
Σαπούνια και αρώματα που απωθούν τα κουνούπια, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες