Ανεπαρκή ιατρική φροντίδα έχει το 1,6% των παιδιών στην Ελλάδα- Το 1,8% δεν λαμβάνει οδοντιατρικές υπηρεσίες

Το 1,6% των παιδιών ηλικίας μέχρι 16 ετών στην Ελλάδα δεν έχουν καλύψει τις ιατρικές ανάγκες τους, με το ποσοστό να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο σε ότι αφορά την οδοντιατρική τους φροντίδα, καταγράφει η σημερινή έκθεση της Eurostat.

Μια κατάσταση που είναι πολύ χειρότερη σε ότι αφορά τους ενηλίκους στην Ελλάδα με το ποσοστό της ακάλυπτης ιατρικής φροντίδας να εκτοξεύεται στο δεκαπλάσιο (πάνω από 16%) και η οποία δείχνει ότι οι γονείς και οι ενήλικες βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των νεότερων μελών της οικογένειας τους.

Την ίδια στιγμή, στις χώρες της Ευρώπης, η εικόνα της ακάλυπτης ιατρικής φροντίδας είναι παρόμοια και σε αρκετές περιπτώσεις χειρότερη με τις μονογονεικές οικογένειες να αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερο αυτήν την κατάσταση.

Αναλυτικά η έκθεση της Eurostat για την υγεία των παιδιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κθεση της Eurostat, που επικαλείται στοιχεία του 2021 η χώρα μας έχει τη 19η θέση σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες σε παιδιά 16 ετών και κάτω και την 21η θέση στις ακάλυπτες οδοντιατρικές.

Παράλληλα τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά είναι πολύ χειρότερα, καθώς η παρεχόμενη φροντίδα υστερεί στο 3,6% των παιδιών και η οδοντιατρική στο 4,4%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη, καθώς καταγράφεται αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδες από την τελευταία αναφορά, το 2017 (1,6%).

Παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά – οικογένειες με έναν ενήλικα το ποσοστό είναι υψηλότερο 5,3 και αλλά ελαφρώς χαμηλότερο (3,4%) σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.

Η Πολωνία πρώτη, στην ακάλυπτη ιατρική φροντίδα των παιδιών

Όπως κατέγραψε η Eurostat, ανάμεσα στα μέλη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες αναφέρθηκαν στην Πολωνία (7,3%) και στη Λετονία (6,4%), ακολουθούμενα από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο 4,7%) και την Ισπανία (4,6%) .

Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Αυστρία (0,3%) και στο Λουξεμβούργο (0,4%), ακολουθούμενα από την Κροατία (0,9%) και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο (όλες με 1,5%).

Η οδοντιατρική κάλυψη- περίθαλψη το 2021, ήταν παρόμοια, αν και ελαφρώς χειρότερη από τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, καθώς το 4,4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με παιδιά δεν λάμβαναν την οδοντιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν, σημειώνοντας αύξηση 1,8 ποσοστιαίας μονάδας από το 2017.

Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν πως 11 χώρες είχαν ποσοστό παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Διαβάστε επίσης 

5 χρήσιμες συμβουλές που θα ενισχύσουν τη διάθεση των νέων γονέων

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.