Αλγόριθμος εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού μόλις τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού

Τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μόλις τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού με νέο αλγόριθμο, δείχνει αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke, στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αρχεία υγείας 45.000 παιδιών για να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο.

Τα βρέφη που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τα παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και λειτουργεί με τρόπους που θεωρούνται φυσιολογικοί, να έχουν επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο ή νευρολόγο, να έχουν στομαχικά ή γαστρεντερικά προβλήματα ή να χρειαστούν φυσιοθεραπεία, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Geraldine Dawson, διευθυντής του Duke Center for Autism and Brain Development.

«Τα βρέφη που θα διαγνωστούν αργότερα με αυτισμό παρουσιάζουν πολύ διαφορετικά αρχικά πρότυπα χρήσης της υγειονομικής περίθαλψης», είπε.

Τα ευρήματα πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, αλλά εάν οι κόκκινες σημαίες για τον αυτισμό μπορούσαν να εντοπιστούν στις πρώτες μέρες του παιδιού, οι παιδίατροι και οι γονείς θα μπορούσαν να είναι σε εγρήγορση για να ξεκινήσουν γρήγορα οι θεραπείες.

Αλγόριθμος εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού μόλις τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού

«Η πιο σημαντική συνεισφορά αυτής της μελέτης είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις πρώτες 30 ημέρες της εμπειρίας της υγειονομικής περίθαλψης ενός παιδιού για να πούμε: «Αυτό το παιδί κινδυνεύει πραγματικά», δήλωσε ο David Mandell, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στο Perelman School of. Ιατρικής, στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το scmp.com.

Τι βρήκε η μελέτη για τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού

Η μελέτη βασίστηκε σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 45.000 παιδιών που είχαν προσέλθει στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Duke ως βρέφη μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2020.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα αρχεία για μοντέλα μηχανικής μάθησης. Ο τελικός τους αλγόριθμος ήταν σε θέση να προβλέψει τα μωρά που αργότερα ανέπτυξαν αυτισμό, ξεχωρίζοντας τα από εκείνα που αργότερα ανέπτυξαν ΔΕΠΥ ή άλλες νευροαναπτυξιακές διαγνώσεις.

Τα μοντέλα εξέτασαν «ένα τεράστιο αριθμό παραγόντων σε ολόκληρο το προφίλ υγείας του βρέφους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Μάθιου Ένγκελχαρντ, επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής. «Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες συμβάλλει σταδιακά». Π.χ. τα βρέφη που αργότερα διαγνώστηκαν με αυτισμό ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο.

Η ομάδα έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο απόδοσης του μοντέλου σε ομάδες παιδιών που συχνά παραβλέπονται από τις παραδοσιακές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου και επομένως χάνουν τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης διάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών, των έγχρωμων παιδιών και των παιδιών με συνδυασμένες διαγνώσεις αυτισμού και ΔΕΠΥ, είπε.

Τι είναι ο αυτισμός

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο αυτισμός δεν είναι απλώς μια εγκεφαλική πάθηση, αλλά μια κατάσταση ολόκληρου του σώματος που μπορεί να περιλαμβάνει πεπτικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, νευρολογικά…, είπε ο Dawson.

«Πρέπει να σκεφτόμαστε τον αυτισμό όχι μόνο ως μια κατάσταση συμπεριφοράς αλλά και ως μια κατάσταση που περιλαμβάνει τη σωματική υγεία», είπε.

Ο αυτισμός ορίζεται ως μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία και από περιορισμένα ή επαναλαμβανόμενα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς. Η διάγνωση έρχεται συνήθως όταν ένα παιδί είναι τριών ή τεσσάρων ετών.

Γιατί έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση βελτιώνει τα αποτελέσματα για ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού.

Οι περισσότερες οικογένειες, είπε, θα προτιμούσαν να εκφραστούν έγκαιρα τέτοιες ανησυχίες, κάτι που θα τους έδινε χρόνο και ψυχική ενέργεια για να προετοιμαστούν για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες θέλουν να υιοθετήσουν το μωρό που ανασύρθηκε από τα ερείπια – Το θηλάζει η σύζυγος του γιατρού

O Άρης για τα μάτια του κόσμου, το κτίριο… φάντασμα, ο… αντ’ αυτού Μπάμπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.