Γυναικολόγοι και σύμβουλοι γαλουχίας δίνουν λύσεις για τον πόνο του θηλασμού

«Η όλη διαδικασία του θηλασμού ήταν ένας έντονα συναισθηματικός και επίπονος αγώνας για εμένα», γράφει η νέα μαμά Angela Burzo (φωτο) σε ένα post της στο Facebook, πάνω από μία φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται η ίδια με δάκρυα στα μάτια.

Κάποιες από τις μαμάδες που σχολιάζουν από κάτω, την παρηγορούν και της θυμίζουν, ότι δεν είναι παράλογο να μη σου είναι ευχάριστος ο θηλασμός –κάποιες άλλες, της λένε απλά να κάνει υπομονή και όλα θα φτιάξουν. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Χρειάζεται πραγματικά να πονάει μια γυναίκα τόσο πολύ όταν ξεκινά να θηλάσει; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει τον πόνο;

Τόσο οι γυναικολόγοι όσοι και οι παιδίατροι συμφωνούν, ότι το να νιώθει η νέα μαμά κάπως δυσάρεστα όταν ξεκινά να θηλάσει είναι φυσιολογικό. Όχι, όμως, το να σφαδάζει από τον πόνο: «Όταν το μωρό έχει πιάσει καλά τη θηλή, οι μαμάδες αναφέρουν κάποια δυσφορία για ένα περίπου λεπτό, ωστόσο μετά τους περνάει. Αν ο πόνος, όμως, συνεχίζεται για πολύ περισσότερο, μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που απαιτεί διερεύνηση», λέει η παιδίατρος Eboni Hollier.

Όταν ο πόνος δεν περνά

Οι σύμβουλοι γαλουχίας, από την άλλη, εξηγούν, ότι ένα αίσθημα καψίματος στις θηλές είναι πολύ σύνηθες τις πρώτες ημέρες θηλασμού, αλλά συνήθως περνάει έπειτα από μία με δύο εβδομάδες. Αν, όμως, δεν περάσει, ένας πιθανός λόγος είναι, ότι το μωρό δεν πιάνει τη θηλή σε βάθος, συνεχίζει η παιδίατρος Dr. Holler. Αν συμβαίνει αυτό, η θηλή μπορεί να τραυματιστεί ή να έχει μία λευκή περίμετρο γύρω της στο τέλος του θηλασμού. Δοκιμάστε, λοιπόν, να απομακρύνετε το μωρό και να το ξαναφέρετε στη θηλή, για να δείτε αν θα την πιάσει καλύτερα.

Ένας άλλος λόγος που προκαλεί πόνο κατά τον θηλασμό είναι η απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου, η οποία συμβαίνει όταν το στήθος δεν αδειάζει εντελώς από το γάλα. Στην περίπτωση αυτή, βοηθά ο πιο συχνός θηλασμός ή ακόμα και η χρήση θηλάστρου, με την οποία αποβάλλεται το επιπλέον γάλα. Η μαστίτιδα, η μόλυνση δηλαδή του μαστικού αδένα, είναι ένας ακόμα συνήθης ένοχος. Τα συμπτώματα αυτής περιλαμβάνουν οξύ ή ακαριαίο πόνο κατά την διάρκεια ή μετά τον θηλασμό, πυρετό, τρέμουλο και γενικώς την αίσθηση της ίωσης. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει κάτι από αυτά, θα χρειαστεί να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της, ο οποίος πιθανώς της συνταγογραφήσει αντιβίωση. Σε κάθε περίπτωση, ο πυρετός, τα πρησμένα και με όγκους στήθη, οι κοκκινίλες και οι τραυματισμένες θηλές, απαιτούν ιατρικό έλεγχο.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα προβλήματα του θηλασμού: Αν μια γυναίκα έχει πολύ μεγάλες ή ανεστραμμένες θηλές, ο θηλασμός μπορεί να γίνει πραγματικά δύσκολος. Μερικές φορές αιτία μπορεί να είναι απλά το δάγκωμα του μωρού.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος

Αν είστε βέβαιη, ότι δεν αντιμετωπίζετε κάποιο παθολογικό πρόβλημα που να απαιτεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συνεχίζετε να πονάτε όταν θηλάζετε, υπάρχουν διάφορα «σπιτικά» παυσίπονα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κάποιες μαμάδες υποστηρίζουν, ότι στον πόνο της μαστίτιδας βοήθησε τρομερά το να πίνουν τσάι από ρίζα μολόχας, η οποία έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει τον πόνο.
Άλλες επιμένουν, ότι βοηθά τρομερά η αλλαγή της θέσης του μωρού στο στήθος, ώστε να μην καταπονείται η θηλή πάντα στο ίδιο σημείο.
Δεν είναι λίγες οι μαμάδες που χρησιμοποιούν συστηματικά την ειδική για αυτόν τον σκοπό κρέμα λανολίνης, καθώς και έλαιο βιταμίνης Ε, τα οποία απλώνουν στις θηλές όταν δεν θηλάζουν. Επίσης, όποτε έχουν την ευκαιρία (είναι π.χ. μόνες στο σπίτι), πολλές μαμάδες εκθέτουν το στήθος τους στον αέρα και στον ήλιο για να θρέψουν οι πληγές στις θηλές πιο γρήγορα.

Τέλος, κάποιες μαμάδες που πραγματικά δεν αντέχουν τον πόνο, καταφεύγουν σε ένα ελαφρύ παυσίπονο λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν να θηλάζουν.

Τι λένε οι γιατροί για όλα αυτά;

Η γυναικολόγος Dr. Kecia Gaither υποστηρίζει, ότι όλες οι παραπάνω λύσεις ακούγονται λογικές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει τις… ανακουφιστικές ιδιότητες της μολόχας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάζετε βαζελίνη στο στήθος αν πρόκειται μετά εκεί να ακουμπήσει το στόμα του μωρού. Ασφαλέστερες είναι οι ειδικές αλοιφές λανολίνης για τις κομμένες θηλές, ενώ για τα πρησμένα στήθη βοηθά είτε παγοκύστη, είτε θερμοφόρα ή απλά μασάζ στο ντους, κάτω από το ζεστό νερό.

Τέλος, ενώ θηλάζετε, μπορεί να βοηθήσει να πιέζετε προς τα κάτω το στήθος σας, προκειμένου να κάνετε το γάλα να κατέβει πιο εύκολα και έτσι το μωρό να ρουφά με μικρότερη… μανία, προκαλώντας σας λιγότερο πόνο.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθήσει και εσείς δεν θέλετε να σταματήσετε να θηλάζετε, μην αφήνετε τον καιρό να περνά και εσείς να υποφέρετε από τους πόνους. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας και ζητήστε βοήθεια από μία επαγγελματία σύμβουλο γαλουχίας. Το πιθανότερο είναι, ότι το όποιο πρόβλημά σας θα αντιμετωπιστεί πιο εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να στερήσετε από το μωρό σας το δώρο του μητρικού γάλακτος.

Διαβάστε επίσης

Εταιρεία Λοιμώξεων: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του έρπητα ζωστήρα και με ποιο εμβόλιο

Η υγιεινή διατροφή βοηθά ακόμα και όσους έχουν το γονίδιο της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.