«Νοιάζομαι για το παιδί μου» και φροντίζω για την ψυχική υγεία όλης της οικογένειας. Αξίες ανεκτίμητες. Εκτός, όμως, από τη σωματική υγεία και δύναμη, είναι απαραίτητη και η καλή ψυχική υγεία, καθώς ορισμένες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί, ιδιαιτέρως σε μικρή ηλικία αλλά και κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας, μπορεί να το ακολουθούν για ολόκληρη τη ζωή του.
Οι αλλεπάλληλες κοινωνικές κρίσεις από την οικονομική μέχρι και προσφάτως αυτήν της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο περιβάλλον, τόσο για την ψυχοσύνθεση των ενηλίκων, όσο και των παιδιών.
Την ίδια στιγμή, στην ψηφιακή εποχή που μεγαλώνει η πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων, ελλοχεύουν κίνδυνοι και προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η αρνητική επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική τους υγεία.
Αρκεί να σκεφτούμε, τι κάνει το εφηβάκι μας μπροστά στον καθρέφτη για να τραβήξει την «τέλεια selfie» ή να αγωνιά για το «πόσα like μάζεψε» για να κατανοήσουμε τις συνέπειες στην αυτοπεποίθηση των παιδιών μας.
«Και δυστυχώς στην Ελλάδα η συζήτηση για την ψυχική υγεία και ασθένεια εξακολουθεί να παραμένει ταμπού, με την έλλειψη στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και γενικότερης εκπαίδευσης να βάζει σε δεύτερη μοίρα την προάσπιση ενός εξαιρετικά φλέγοντος ζητήματος για κάθε οικογένεια και όχι μόνο.
«Νοιάζομαι για το παιδί μου»
Το Ινστιτούτο Prolepsis με την υποστήριξη της NN Hellas υλοποιούν το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου» για να μας βοηθήσει να συμπληρώσουμε τα κενά στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με απώτερο σκοπό να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τον ρόλο των γονέων, κηδεμόνων και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τα παιδιά.
Πολύ συχνά, αυτά τα προβλήματα συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά και την πανδημία, η οποία έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους (επιδείνωση στα επίπεδα στρες, αισθήματα μοναξιάς, θυμού κ.ά).
Οι θεματικοί πυλώνες του προγράμματος
Με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις των μελών της οικογένειας, αφενός, και να δημιουργήσει ευκαιρίες εκπαίδευσης για γονείς και φροντιστές, το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου», εστιάζει σε θεματικές αναφορικά με την ψυχική υγεία που απασχολούν την ελληνική οικογένεια.
Οι θεματικές μεταξύ άλλων είναι: Ψυχική Ανθεκτικότητα, Αυτοεκτίμηση & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Εκφοβισμός, Διαγενεακές Σχέσεις και Ψυχική Υγεία, Εξαρτήσεις, κ.ά
Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητητα, πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε, ότι το παιδί μας είναι θύμα εκφοβισμού και να το υποστηρίξουμε, είναι μερικά από τα ζητήματα που ως γονείς οφείλουμε να γνωρίζουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση για το παιδί μας.
Από τη άλλη, στην εποχή των social media γνωρίζουμε πώς να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας, ποια είναι τα υγιή και τα μη υγιή πρότυπα και πώς επηρεάζον την εικόνα του εαυτού και του σώματός τους;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για το παιδί μου». Μέσα από το πρόγραμμα το Ινστιτούτο Prolepsis στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση, και ενδυνάμωση του ρόλου των γονέων, των κηδεμόνων, αλλά και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων ψυχικής υγείας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους σε σχέση με τα παιδιά.
Το “Νοιάζομαι για το παιδί μου” είναι εδώ για εσένα και την οικογένειά σου!
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι για το παιδί μου», πραγματοποιούνται κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023 διαδραστικές εκπαιδεύσεις και βιωματικά εργαστήρια για κάθε θεματική ενότητα με τη δωρεάν συμμετοχή του κοινού.
Οι γονείς, κηδεμόνες και ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με ειδικούς ψυχικής υγείας, συμμετέχοντας ενεργά στις διαδικτυακές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί.
Επιπλέον, θα έχουν πρόσβαση σε έγκυρες πηγές και αξιόπιστα εργαλεία, ενώ θα εκπαιδευτούν σε καλές πρακτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης των προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν.
Διαβάστε επίσης
9 συμβουλές για να έχετε μόνο μια χειραποσκευή στις διακοπές σας
Χριστούγεννα για τα παιδιά στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας