Περισσότερες μέρες ή λιγότερες, δεν έχει σημασία. Εξ ορισμού οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνώνυμες με την ξεγνοιασιά, την ανεμελιά, τη χαλάρωση, την ξεκούραση, που όλοι χρωστάμε στον εαυτό μας έπειτα από ένα χρόνο γεμάτο υποχρεώσεις. Εν όψει λοιπόν του πιο πολυπόθητου διαλείμματος της χρονιάς, ας δούμε πώς θα περάσουμε όσο το δυνατό καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Απ’ άκρη σ’ άκρη
Το κολύμπι και τα παιχνίδια στο νερό σου φτιάχνουν τη διάθεση, αλλά υπάρχει Ένα πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς και το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υγεία τη δική σου και της οικογένειάς σου. Η καλή επάλειψη του σώματος με αντιηλιακό υψηλής προστασίας τουλάχιστον μία ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο. Υπολόγισε ποσότητα ίση με ένα κουτάλι της σούπας και φρόντισε να μην ξεχάσεις περιοχές του σώματος όπως τα πέλματα,η μύτη, τα αφτιά και τα χείλη. Μην ξεχνάς να επαναλαμβάνεις την επάλειψη κάθε 2 ώρες και να χρησιμοποιείς αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50) τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (11.00-16.00).
Υπό σκιάν
Το καλοκαίρι η κάλυψη κάνει τη διαφορά. Ο λόγος για τα καπέλα, τα οποία μαζί με το αντιηλιακό αποτελούν τα μεγαλύτερα όπλα προστασίας σου από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες και τις δυσάρεστες συνέπειές τους, όπως είναι τα δερματικά εγκαύματα αλλά και η ηλίαση. Αλλά, μην ξεχνάς ότι αποτελούν και ένα από τα πιο hot καλοκαιρινά αξεσουάρ, που μπορούν να αναδείξουν την εμφάνισή σου. Καθιέρωσέ τα λοιπόν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμα και αν σου φαίνεται ότι έχει συννεφιά. Οι UV ακτίνες είναι πάντα εκεί, καραδοκώντας να αφήσουν το αποτύπωμά τους πάνω στην επιδερμίδα σου. Άλλα hot αξεσουάρ της παραλίας; Πολύχρωμες, όσο το δυνατό μεγαλύτερες ομπρέλες, γυαλιά ηλίου, μακρυμάνικα παρεό και σαλβάρια, αλλά καιτα ανερχόμενα μοδιστικά αντιηλιακά μαγιό και ρούχα. Για να είσαι σίγουρη για το ότι φοράς τα σωστά ρούχα στην παραλία, κάνε το εξής τεστ: αν μπορείς να δεις τι υπάρχει πίσω από το ρούχο σου, τότε η UV ακτινοβολία μπορεί εξίσου εύκολα να τα διαπεράσει και να φτάσει στην επιδερμίδα σου.
Γνώρισε τον προορισμό σου
Σε πολλές οικογένειες αρέσει να γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τον τόπο των διακοπών τους πριν ακόμη φτάσουν. Από ιστορικά στοιχεία μέχρι το πόσο κοντά είναι το πλησιέστερο μαγαζάκι με τα ψιλικά για να εφοδιαστείτε με μπουκάλια νερού. Το κοινοτικό ιατρείο πού βρίσκεται, αλλά και κάποια ταβέρνα με καλό φαγητό.
Ένα μπουκάλι δεν είναι αρκετό
Αυτό που ήξερες για 8 ποτήρια την ημέρα είναι σωστό, όχι όμως αρκετό για τους θερινούς μήνες με τους τρελούς καύσωνες και τη μακρά παραμονή σου στην παραλία. Ένα μπουκάλι με νερό λοιπόν δεν σε καλύπτει, αφού σύμφωνα με το Institute of Medicine, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 11 με 15 ποτήρια νερό την (καλοκαιρινή) ημέρα προκειμένου να παραμείνουν πλήρως ενυδατωμένοι, ιδίως αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές ή εξασκούν κάποιο σπορ ή εργασία κάτω από τον ήλιο. Επίσης, να θυμάσαι ότι είναι μύθοι όσα σου λένε περί άλλων υγρών που αναπληρώνουν το νερό στον οργανισμό. Την ενυδάτωση που σου προσφέρει το νερό μπορεί να προσφέρουν μόνο οι φυσικοί χυμοί.
Έχε μαζί σου ένα μικρό φαρμακείο
Οι περισσότεροι το αμελούμε, αλλά αν το φτιάξεις μία φορά, θα το έχεις για πάντα. Σκέψου αυτό και φτιάξε το μικρό φαρμακείο της παραλίας, το οποίο θα εφοδιάσεις με ένα τζελ aloe vera για το ηλιακό έγκαυμα, μια αντιβιοτική αλοιφή, παυσίπονα, αδιάβροχα χάτζαπλαστ, και επιδέσμους για γδαρσίματα, κορτιζονούχες αλοιφές για τσιμπήματα, τσιμπιδάκι φρυδιών για αγκάθια, ωτοασπίδες για όσους πάσχουν από το αφτί του κολυμβητή, ξίδι για τσιμπήματα μέδουσας, χάπια για ναυτία σε περίπτωση που ταξιδέψετε νε καράβι, υγρά μαντιλάκια χεριών και χημικό πάγο για τα χτυπήματα.
Πλάνο υγείας
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους προβλήματα υγείας χρειάζεται να έχουν στον προγραμματισμό των διακοπών τους ένα πλάνο με ειδική μέριμνα για θέματα φαρμάκων. Αν λοιπόν χρειάζεται να έχεις μαζί σου φάρμακα, μην τα πάρεις ακριβώς για τις μέρες που θα λείψεις. Πάρε κάποια περισσότερα γιατί πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Επίσης ρώτησε το γιατρό σου ή τον φαρμακοποιό σου για την ευαισθησία που μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακα που λαμβάνεις στην ηλιοφάνεια. Κάποια άλλα ενδεχομένως να επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και να πρέπει να φυλάσσονται με ιδιαίτερο τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να κλείσεις ένα ραντεβού με το γιατρό σου πριν ταξιδέψεις στον τόπο των διακοπών σου και να του ζητήσεις να σου γράψει αναλυτικά σε ένα χαρτί τις ανάγκες της υγείας σου. Και ακόμη μία έξτρα συνταγογράφηση σε περίπτωση που τελειώσουν τα φάρμακά σου. Τέλος, έλεγξε τι δυνατότητες ιατρικής βοοήθειας θα έχεις στον τόπο των διακοπών σου.
Ελαφριά σνακ για την παραλία
Ένα μικρό φορητό ψυγείο θα καλύψει κατά πολύ τις ανάγκες των ελαφριών σνακ που θα πάρεις στην παραλία. Εύκολα στην προετοιμασία πρόχειρα φαγητά, όπως σάντουιτς με τυρί και ντομάτα ή μαρούλι, ένα τοστ, φρέσκα φρούτα, μπάρες καρότου και αγγουριού, κουλουράκια Θεσσαλονίκης, και αρκετά μπουκάλια νερό θα σε βοηθήσουν να περάσεις με την οικογένειά σου ή τους φίλους ακόμη και όλη μέρα δίπλα στη θάλασσα χωρίς λιγούρες και δίψα να αποτελέσουν εμπόδιο. Μην ξεχνάς: Μην ανοίγεις πολλές φορές το ψυγείο και μην αφήνεις εκτός ψύξης τα σνακ σου περισσότερο από μία ώρα.
Θαλάσσια δραστηριότητα
Ωραία, φτάσατε στη θάλασσα. Με τι θα απασχοληθούν όμως τα μικρά εκτός της ώρας του μπάνιου ώστε και οι ενήλικες να μπορέσετε να χαλαρώσετε και να περάσετε όλοι καλά; Μην ξεχάσετε λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα, να βάλετε μέσα στην τσάντα της παραλίας τα βασικά και μη εξαιρετέα παιχνίδια, που απασχολούν τα μικρά, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά. Μιλάμε για κουβαδάκια, φτυαράκια, ρακέτες, βαρκούλες και ό,τι άλλο είναι της προτίμησης των παιδιών σας. Μέγα θέμα όμως στην παραλία παραμένει η φύλαξη των παιδιών. Ακόμη κι αν το παιδί γνωρίζει κολύμπι, οι γονείς έχουν υποχρέωση να έχουν ένα μάτι επάνω τους είτε αυτά κολυμπούν είτε παίζουν στην αμμουδιά. Μια καλή ιδέα, που θα διευκολύνει τα μικρά παιδιά είναι τα παπουτσάκια θαλάσσης για να βαδίζουν πάνω στην καυτή άμμο ή στα μεγάλα βότσαλα.
Ένα βιβλίο για την παραλία
Πώς θα χαλαρώσεις στην παραλία; Θα απομονωθείς από βαβούρα, σκέψεις και έγνοιες της πόλης και του χειμώνα; Με ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει. Λίγο πριν φύγεις λοιπόν επισκέψου το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο ή τη δημοτική βιβλιοθήκη της γειτονιάς και επίλεξε κάποιο βιβλίο που τα περιεχόμενα σου τράβηξαν το ενδιαφέρον. Επίσης μπορείς να κάνεις την πρώτη σου αναζήτηση on line αλλά και να αγοράσεις κάποιους τίτλους βιβλίων από το διαδίκτυο, που ίσωςτους βρεις πιο οικονομικά. Όσο για τα παιδιά, σίγουρα υπάρχει από το σχολείο μια λίσταμε τα αντίστοιχα για την ηλικία τους θερινά αναγνώσματα.
Προσοχή στα θαλάσσια ρεύματα
Ονομάζονται θαλάσσια κυματογενή ρεύματα και έχουν το εξής χαρακτηριστικό. Οδηγούν τους κολυμβητές προς τα ανοιχτά, με άλλα λόγια ξεμακραίνουν από την ακτή χωρίς να το καταλάβουν και έπειτα, ενόσο διαρκεί το ρεύμα, η επιστροφή είναι δύσκολη. Αν αναρωτιέσαι σε ποιες περιοχές συναντά κανείς τα θαλάσσια αυτά ρεύματα, θα σου πούμε το εξής απλό. Σε παραλίες που φημίζονται για τα μεγάλα τους κύματα. Τέτοιες θα βρεις στην Πάρο, την Ικαρία, την Κέρκυρα κ.ά. Αυτά τα ρεύματα δεν είναι άσχημα μόνο για τους κολυμβητές, αλλά και για τους σέρφερ. Αν σου αρέσει να απομακρύνεσαι από την ακτή κολυμπώντας ή είσαι σέρφερ, θα πρέπει κάθε μέρα να ενημερώνεσαι για τους ανέμους. Παρ’ όλα αυτά, αν πιαστείς… στα δίκτυα του, υπάρχουν δυο τρια πραγματα που μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις. Πρώτον και βασικόν, να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Έπειτα, προσπάθησε να κολυμπήσεις ή να πλοηγήσεις το σερφ σου παράλληλα με την ακτή. Όταν βγεις από αυτό, κολύμπησε προς την ακτή.
Φουσκωτά παιχνίδια και Παιχνίδια θαλάσσης
Πολλές οικογένειες τρελαίνονται για όλες αυτές τις αστείες φουσκωτές επινοήσεις που διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους μέσα στο νερό. Αν η ακτή ή το water park που θα επισκεφθείτε, διαθέτει ναυαγοσώστη ρώτησέ τον τι πρέπει να προσέξετε για μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, σε πολλές παραλίες υπάρχει η δυαντότητα ενοικιάσης κανό, καγιάκ, σερφ ή άλλων μηχανοκίνητων σκαφών. Στα περισσότερα από αυτά μπορείς να έχεις μαζί σου παιδιά, αλλά με την προϋπόθεση ότι όλοι θα φοράτε τα ειδικά τζάκετ-σωσίβια, καθώς σώζουν ζωές. Όπως και να έχει, οφείλεις να διδάξεις στα παιδιά να σέβονται το νερό, καθώς εκτός από χαρά και παιχνίδι κρύβει και πολλούς κινδύνους, και επιπλέον, ακόμη κι αν δεν κολυμπούν χωρίς βοήθεια, δείξε τους πώς θα χρησιμοποιούν σωστά κάποιο σωσίβιο. Επίσης, τόνισέ τους πως απαγορεύεται να κολυμπούν μόνα τους, χωρίς την παρουσία κάποιου μεγάλου.
Προστάτευσε τον τόπο των διακοπών σου
Ίσως του χρόνου θελήσεις να ξαναπάς. Γι’ αυτό προετοίμασε το έδαφος από φέτος. Άφησε τις παραλίες καθαρές στο πέρασμά σου. Μην αναστατώνεις την άγρια ζωή της περιοχής και τα φυτά. Αυτό είναι το σπίτι τους, σεβάσου το. Χρησιμοποίησε τα χαραγμένα μονοπάτια όταν διασχίζεις αμμώδεις περιοχές. Μην πετάς σκουπίδια, μάζεψέ τα και ρίξε τα στους κάδους. Μην πετάς τενεκεδάκια που μπορεί να παγιδέψουν μικρά πουλάκια και ζωάκια όπως χελώνες. Και τέλος, χρησιμοποίησε δημόσιες τουαλέτες και όχι τη θάλασσα.
Διαβάστε επίσης
Είστε στην παραλία; Ευκαιρία για γυμναστική στην άμμο
O Αργύρης Πανταζάρας στέλνει μήνυμα στους άνδρες που θέλουν να γίνουν μπαμπάδες