Ένα παιδί με ΔΕΠΥ και ένα χωρίς – video

Μία ψυχολόγος έκανε ένα απλό πείραμα για την ευαισθητοποίηση των γονιών και των δασκάλων προκειμένου να αναγνωρίσουν πιο εύκολα ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η ψυχολόγος έχει απέναντί της δύο παιδιά στα οποία απευθύνει τις ίδιες ερωτήσεις, σε διαφορετικό χρόνο και χώρο το κάθε παιδί. Το ένα παιδί έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, ενώ το άλλο όχι.

Παρακολουθήστε τις αντιδράσεις των δύο παιδιών, τις απαντήσεις τους και τον τρόπο που τις εκφέρουν από τον τόνο της φωνής, την αμεσότητα, τη διστακτικότητα και προσπαθήστε να βρείτε ποιο από τα δύο παιδιά έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Θα διαπιστώσετε πάντως πως η ΔΕΠΥ δημιουργεί ή εντείνει τα προβλήματα μάθησης αλλά και το εκφοβισμό στο σχολείο.

Υπάρχουν τρία κύρια συμπτώματα που καθορίζουν την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. Τα συμπτώματα είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού σε κοινωνικές καταστάσεις και στο σχολείο.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΔΕΠΥ αυξάνει την πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιτυχούς θεραπείας για τα παιδιά με την διαταραχή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζουν πολλές φορές συμπτώματα και από άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, άγχος και αντιθετική αρνητική διαταραχή, ενώ επιδεικνύουν χαμηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες. Πολλές φορές πέφτουν θύματα εκφοβισμού (bullying) στο σχολικό περιβάλλον και συμπεριλαμβάνονται πιο δύσκολα από τους συνομίληκούς τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι ευφυή και δημιουργικά παιδιά, αλλά πολλές φορές λανθασμένα οι γονείς πιστεύουν ότι η συμπεριφορά τους είναι «περίεργη».

Αν υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει στην συμπεριφορά του παιδιού, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.