Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – εξωσωματική γονιμοποίηση – πρέπει οπωσδήποτε να θωρακιστούν έναντι του κινδύνου της λοίμωξης του κορωνοϊού Sars Cov2, καθώς αν μολυνθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, με τις επιπλοκές να αφορούν τις ίδιες τις έγκυες όσο και τα έμβρυα.
Εξωσωματική γονιμοποίηση και εμβολιασμός
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τοποθετήθηκε εξαρχής από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάιο, με τη νέα σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου για την ανάγκη της άμεσης πραγματοποίησης του εμβολιασμού με τις πρώτες (δύο) δόσεις των m-RNA εμβολίων κατά του Covid-19, για όλες τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως άλλωστε ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό.
Επίσης με νέα σύσταση, στις αρχές Δεκέμβρη τοποθετήθηκε και σχετικά με την διενέργεια της αναμνηστικής δόσης, προτρέποντας όλες τις γυναίκες που επιθυμούν ή υποβάλλονται στις τεχνικές της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής να εμβολιαστούν με την 3η δόση.
Σύμφωνα με την σύσταση που εξέδωσε η ΕΑΙΥΑ την 1η Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης, θα πρέπει να προχωρήσουν στο εμβολιασμό τους λαμβάνοντας και πάλι υπόψιν το ιατρικό τους ιστορικό και την ενημέρωσή τους από τους θεράποντες ιατρούς.
Η αναμενόμενη επέλαση του νέου στελέχους Όμικρον, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα σαρώσει σαν «καταιγίδα» τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την έγκαιρη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι η 3η δόση αποκαθιστά την υψηλή προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι του νέου στελέχους αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους.
Ασφαλή και αναγκαία τα mRNA εμβόλια και στην εγκυμοσύνη
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΑΙΥΑ, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και επισκέπτης καθηγητής Μαιευτικής και Ιατρικής Εμβρύου του Πανεπιστημίου Saint George Λονδίνου, Νικόλαος Βραχνής, οι μέχρι τώρα μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια όλων των εμβολίων κατά του Covid-19, σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.
Παράλληλα τα ευρήματα αποσαφηνίζουν επίσης ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν αιτία υπογονιμότητας, αντιθέτως ενθαρρύνουν τα ζευγάρια που πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία ή βρίσκονται ήδη σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να εμβολιαστούν και οι δύο. Οι συστάσεις των διεθνών επιστημονικών εταιρειών επεκτείνονται και στην αναμνηστική δόση των εμβολίων, όπως ακριβώς ισχύουν και για τις προγενέστερες δόσεις.
Εξωσωματική γονιμοποίηση και 3η δόση
Με βάση τα νεότερα δεδομένα, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει:
Α) Τα ζευγάρια που βρίσκονται ήδη σε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία, καθώς και οι δότες σπέρματος και ωαρίων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, προτείνεται να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Λόγω του μεγαλύτερου πλήθους των μελετών που έχουν ήδη δημοσιευτεί οι οποίες εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την χρήση των εμβολίων m-RNA, συστήνεται από την ΕΑΙΥΑ να επιλέξουν για τον εμβολιασμό τους εμβόλιο m-RNA τεχνολογίας(εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech).
B) Τα ζευγάρια που βρίσκονται ήδη σε προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή πρόκειται να ξεκινήσουν θεραπεία, καθώς και οι δότες σπέρματος και ωαρίων που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό τους κατά του COVID-19, συστήνεται από την ΕΑΙΥΑ να λάβουν την αναμνηστική δόση του ίδιου m-RNA εμβολίου(εμβόλιο Moderna ή Pfizer/BioNTech) σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή 6 μήνες μετά την δεύτερη δόση του τότε εμβολιασμού τους.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πότε να γίνει η 3η δόση εμβολίου
Στην περίπτωση αναμνηστικής δόσης, επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση κατά της CΟVID-19 θα πρέπει να απέχει χρονικά 5-7 ημέρες από επεμβατικές τεχνικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η ωοληψία, προκειμένου τα ήπια συμπτώματα που μπορεί να ακολουθήσουν τον εμβολιασμό να μην αποδοθούν σε πιθανές επιπλοκές της τεχνικής.
Εάν συντρέχει σοβαρός λόγος από το ιστορικό του υποβοηθούμενου προσώπου, ή εάν το υποβοηθούμενο πρόσωπο είχε εμφανίσει συμπτώματα με τις προγενέστερες δόσεις, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει και να αποφασίσει εάν η αναμνηστική δόση πρέπει να προηγηθεί χρονικά (και πάλι 5-7 ημέρες) της ημερομηνίας έναρξης των ορμονικών σκευασμάτων για την διέγερση των ωοθηκών, προκειμένου να εκδηλωθούν και να ελεγχθούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες προ της χορήγησης των εν λόγω σκευασμάτων.
Η σύσταση για τους δότες σπέρματος ή ωαρίων που θα εμβολιαστούν κατά της CΟVID-19 με την αναμνηστική δόση, παραμένει η ίδια, δηλαδή να απέχουν 5-7 ημέρες από την χορήγηση του γενετικού τους υλικού ή εφόσον εκδηλώσουν συμπτωματολογία μετά τον εμβολιασμό τους, θα πρέπει να απέχουν από την χορήγηση γενετικού τους υλικού μέχρι 5-7 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων τους.
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια για τεκνοποίηση με φυσικό τρόπο ή μέσω των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν αποτελεί αιτία εξαιρέσεως των ατόμων αυτών από τον εμβολιασμό. Αντιθέτως, προτείνεται ο πλήρης εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση για προστασία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της νόσου από Covid-19. H παρούσα σύσταση μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα που θα προκύψουν.
Διαβάστε επίσης
Delmicron και Florona οι νέοι συνδυασμοί που απειλούν να μας γυρίσουν πίσω