Οι γονείς θέλουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο γιατί ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές κινήσεις και ενέργειες, εμπλέκεται το ένστικτο του γονιού να προστατεύσει και να κάνει τη ζωή πιο εύκολη για το παιδί του.
Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να γίνει το παιδί πιο ανεξάρτητο, αλλά το όφελος που θα έχει στη ζωή του αξίζει τον κόπο.
Τι μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνει πιο ανεξάρτητα και πιο υπεύθυνα.
Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη
Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη γιατί μέσα από αυτά θα διδαχθούν πώς να πετύχουν στη ζωή. Όταν κάνουν ένα λάθος, εξηγήστε τι πήγε στραβά και βοηθήστε τα να προβληματιστούν πώς θα μπορούσαν να το κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά.
Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να τα καθοδηγήσει σε οτιδήποτε, από το να πάρει το αδιάβροχο όταν πρόκειται να βρέξει μέχρι το διάβασμα του διαγωνίσματος τις κατάλληλες ώρες και όχι την τελευταία στιγμή.
Ενισχύστε λοιπόν την νοοτροπία της εκπαίδευσης από τα λάθη γιατί έτσι θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν κάθε αγώνα με αυτοπεποίθηση.
Συμμετοχή σε οικιακές εργασίες
Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει μικρά καθήκοντα, όπως να καθαρίσει το δωμάτιό του ή να βοηθήσει στην τακτοποίηση των τροφίμων μετά το σούπερ μάρκετ. Βεβαιωθείτε ότι του δίνετε μικροδουλειές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και οι οποίες είναι απαραίτητο να γίνουν. Τα παιδιά είναι πολύ πιο πρόθυμα να βοηθήσουν όταν αισθάνονται ότι συμβάλλουν στο νοικοκυριό.
Τα καθήκοντα πρέπει να είναι απλά και λίγο διασκεδαστικά, π.χ. να σας βοηθήσουν όταν βάζετε πλυντήριο, να ρίχνουν τις πετσέτες στον κάδο ή να πατήσουν το κουμπί έναρξης. Με τη συμμετοχή τους σε καθημερινές απλές εργασίες μπορούν να νιώσουν αυτοπεποίθηση.
Προσφέρετε επιλογές και ελευθερία αλλά εντός ορίων
Η προσφορά ελευθερίας και η δυνατότητα στα παιδιά να έχουν επιλογές είναι ένας πολύ καλός τρόπος τόνωσης της εμπιστοσύνης και της αυτοπεποίθησης. Μπορούν να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δεξιότητές τους στη λήψη αποφάσεων και να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός αισθήματος ευθύνης. Όταν τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, υπάρχουν πιο σημαντικές ευκαιρίες για να βιώσουν φυσικές συνέπειες.
Η παροχή πολλών ευκαιριών στα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να δείξουν στα παιδιά ότι γίνονται σεβαστές οι προτιμήσεις, οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους. Όσο περισσότερη εξάσκηση κάνουν τα παιδιά στις επιλογές τους, τόσο το καλύτερο.
Λάβετε υπόψη ότι εάν τα παιδιά έχουν πάρα πολλές επιλογές, μπορεί να μπερδευτούν. Αντί να πείτε «τι θέλετε να κάνετε σήμερα;» ρωτήστε τους αν θα προτιμούσαν να πάνε στην παιδική χαρά ή μία βόλτα; Προσπαθήστε να προσφέρετε δύο ή τρεις επιλογές με τις οποίες αισθάνεστε άνετα – αυτό βοηθά και εσάς να πείτε “ναι” σε όποια επιλογή κι αν επιλέξετε.
Δώστε τους χώρο
Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να μάθουν και να αναπτυχθούν. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία δίνοντας στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσει χωρίς υπερβολική επίβλεψη. Εάν παίζουν σε άλλο δωμάτιο, αφήστε τα να παίξουν χωρίς να κάνετε check in (ή αν πρέπει να κάνετε check in, προσπαθήστε να είστε διακριτικοί) Αφήστε τα να περπατήσουν λίγο μπροστά σας στο πεζοδρόμιο. Στείλτε τα παιδιά να δουν το γραμματοκιβώτιο εάν είναι σε ασφαλή απόσταση. Δώστε την ευκαιρία να πάνε μέσα στο καφέ, να παραγγείλουν και να πληρώσουν ενώ παρακολουθείτε από μια ασφαλή απόσταση.
Προσπαθήστε να βρείτε τουλάχιστον έναν τρόπο κάθε μέρα, όπου το παιδί σας μπορεί να πετύχει κάτι «μόνο του» χωρίς να είστε δίπλα σας.
Αποφύγετε την υπερβολική διόρθωση
Όσο είναι δυνατόν αποφύγετε να διορθώνετε αυτό που κάνει το παιδί όταν προσπαθεί να κάνει κάτι. Για παράδειγμα, εάν ζητήσετε από το μικρό σας να στρώσει το κρεβάτι του και δεν είναι τέλειο, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το φτιάξετε. Να προσπαθείτε πάντα να θυμάστε ότι η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι το παιδί να αναλάβει την ευθύνη. Δεν θα θέλει να συνεχίσει να προσπαθεί αν διορθώνετε όσα κάνει κάθε φορά.
Σχεδιάστε το χώρο σας με ανεξαρτησία στο μυαλό
Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνετε το χώρο σας θα επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού σας να ασκεί την ανεξαρτησία του. Είναι τα παιδιά σας ικανά να φθάσουν τα ποτήρια, τα πιάτα, τα πιρούνια και τις χαρτοπετσέτες τους; Υπάρχει μια κανάτα νερού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ξαναγεμίσουν το φλιτζάνι τους εάν διψάσουν; Μπορούν να έχουν πρόσβαση στον νιπτήρα και στο σαπούνι για να πλένουν τα χέρια τους χωρίς βοήθεια;
Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα κάτω ράφι για ρούχα, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο. Προσθέστε χαμηλά ένα άγκιστρο για να κρεμά το σακίδιο μετά το σχολείο. ‘Εχετε ένα σκαμνί κοντά στην κουζίνα για να πάρουν ένα σνακ από το ψυγείο ή το ντουλάπι χωρίς βοήθεια.
Απλώς θυμηθείτε ότι όσο περισσότερα κάνετε για τα παιδιά, τόσο λιγότερα πρέπει να κάνουν για τον εαυτό τους. Σταματήστε και αναρωτηθείτε: Κάνετε πάρα πολλά για το παιδί σας; Αν το κάνετε, γράψτε αυτό το απόσπασμα της Μαρίας Μοντεσόρι:
“Ποτέ μην βοηθάτε ένα παιδί με μια εργασία στην οποία πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει”.
Το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν πιο ανεξάρτητα είναι να τους επιτρέψουμε να είναι ανεξάρτητοι.
Πηγή: parents.com
Διαβάστε επίσης
ΥΠΑ: Και με self test θα ταξιδεύουν προς τα νησιά οι έφηβοι 12-17 ετών
Πρακτικά tips για τη διατροφή μας στις διακοπές
Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη μετάλλαξη Δέλτα στις διακοπές