Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο επίδομα αναδοχής

Αργυρώ Μαυρούλη

Ξεκινάει από την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 15.00 η χορήγηση του επιδόματος αναδοχής από 325 ευρώ ως 1.200 ευρώ για τους γονείς που θα γίνουν ανάδοχοι αλλά και για τους 494 σημερινούς αναδόχους στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα anynet.gr.

Αυτό ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου  σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την UNICEF.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υφυπουργό σε ότι αφορά τη αναδοχή τα νέα μέτρα είναι :

  • Από την Τετάρτη 26/5 κιόλας ξεκινούμε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ανοίγει στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσονται από την Τετάρτη 26/5 και οι 494 σημερινοί ανάδοχοι οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.
  •  Κατατίθεται νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε πολίτες νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’ οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών.
  •  Δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή.

Όπως τόνισε η υφυπουργός σήμερα 1569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά τα παιδιά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4.7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών.

Η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αναδοχή είναι η λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα.

“Αυτό όμως προϋποθέτει και τις αντίστοιχες αιτήσεις αναδοχής. Από αυτή την πλευρά, η εικόνα είναι σήμερα αντεστραμμένη: από τις 984 αιτήσεις που έχουμε στο Εθνικό Μητρώο και έχουν επομένως μπει στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης με παιδί, οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή, δηλαδή το 1.8%! Αυτή η ασυμμετρία στερεί από εκατοντάδες παιδιά το διαβατήριο εξόδου από το ίδρυμα αλλά και από εκατοντάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεσα σε αυτά τα παιδιά αγάπη και φροντίδα. Η λύση δεν είναι απλή γιατί απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση και αλλαγή της εικόνας που έχουμε για την αναδοχή.

Θα το πω απλά: ο ανάδοχος γονέας είναι πάνω απ’ όλα γονέας. Είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής που αισθάνεται την ανάγκη της προσφοράς απέναντι σε ένα παιδί. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία”.

Μετά την έναρξη του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών πέρσι τον Ιούλιο- μέσα σε 8 μήνες – 700 σχεδόν παιδιά  βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια, υπογράμμισε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υφυπουργός έκλεισε την ομιλία της καλώντας τον καθένα μας να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και, αλλάζοντας τη, να αλλάξει και τη δική του ζωή.

Διαβάστε επίσης

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Δωρεάν διακοπές για 830.000 δικαιούχους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.