“Planet Be” – Προστασία της γονιμότητας από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης

Μία “ασπίδα προστασίας” της γονιμότητας ανδρών και γυναικών από τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η εκστρατεία “Planet Be”.

Την εκστρατεία ευαισθητοποίησης προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για την επίδραση των περιβαλλοντικών ρύπων στην υγεία και κατ’ επέκταση στη γονιμότητα ξεκινά η Embryolab Fertility Clinic με την ονομασία “Planet Be”! .

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Κλινικός και Επιστημονικός Διευθυντής Embryolab, Dr. Νίκος Κ. Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, το “Planet Be”! είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από την Embryolab Fertility Clinic, με ένα όραμα: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία του πιο πολύτιμου δώρου – της υγείας μας και του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί.

Στην καρδιά του “Planet Be” σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη, βρίσκεται μια βαθιά πεποίθηση: η ευημερία μας και η ικανότητά μας να δημιουργήσουμε και να μεγαλώσουμε υγιείς οικογένειες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία του πλανήτη μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για γονιμότητα αποκομμένα από τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τον κόσμο γύρω μας.

O Δρ. Μιχάλης Κυριακίδης, είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος στην Αναπαραγωγική Ιατρική και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, εξηγεί ότι στόχος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης “Planet Be” είναι να ευαισθητοποιήσει τα άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας για τους περιβαλλοντικούς ρύπους που συνδέονται με προβλήματα υπογονιμότητας, τις πηγές προέλευσης, τους μηχανισμούς με τους οποίους επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ παράλληλα να προτείνει τρόπους περιορισμού της έκθεσης στους παράγοντες αυτούς και πιο ασφαλείς, εναλλακτικές επιλογές.

«Η αλλαγή ξεκινά με την ενημέρωση και τη συνειδητή δράση από όλους μας» σημειώνει συμπληρώνοντάς, τα στοιχεια δείχνουν ότι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται σε ποσοστό έως και 33% οι δυσκολίες στη γονιμότητα.

1 στα 6 ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν παιδί

Συμπληρώνοντας η κα Χαρά Ωραιοπούλου, BSc., M.Res., Senior Kλινική Εμβρυολόγος, πιστοποιημένη από την ESHRE, και Lab Supervisor στο Εμβρυολογικό Εργαστήριο της Embryolab, επεσήμανε ότι 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να γίνουν γονείς όπως δείχνουν έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συχνότητα υπογονιμότητας αγγίζει το 94% του αστικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτίθεται σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από τα ασφαλή όρια που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ. (σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2025).

Η αύξηση των μικροσωματιδίων συμβάλει στην υπογονιμότητα

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος η Ελευθερία Τσιαμάλου, BSc, MSc, Μαία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγή, σημείωσε ότι σύμφωνα με έρευνες παρατηρείται 10% αύξηση υπογονιμότητας για κάθε γυναίκα που ζει εντός 200 μέτρων από ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας.

«Για κάθε 10 μικρογραμμάρια αύξησης της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων παρατηρείται μέχρι και 20% μείωση πιθανότητας εγκυμοσύνης κάθε μήνα που προσπαθεί ένα ζευγάρι να μείνει έγκυο» τόνισε συμπληρώνοντας « Έχουμε 7% πτώση στα αποθέματα ωαρίων μιας γυναίκας για κάθε 2 μικρογραμμάρια αύξησης στη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων που είναι συγκρίσιμο με αύξηση της ηλικίας μίας γυναίκας κατά 2 χρόνια. Επίσης, έως και 4 χρόνια νωρίτερα ξεκινά η περίοδος στα κορίτσια -παρατηρείται δηλαδή πρώιμη εφηβεία – συγκριτικά με έναν αιώνα πριν (σύμφωνα με δεδομένα από έρευνες στις ΗΠΑ).

Επιπροσθέτως, σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ καταγράφηκε ότι το 97% των εγκύων ήταν θετικό για την παρουσία χημικών PFAS (forever chemicals τα λεγόμενα παντοτινά χημικά) στο αίμα και τον ομφάλιο λώρο. Στη μελέτη επισημάνθηκε μάλιστα ότι στις γυναίκες που εκτίθενται σε αυτά τα χημικά PFAS η αύξηση υπογονιμότητα φτάνει το 33%.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου στα παιδιά – Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Χρόνια ρινοκολπίτιδα και ρινικοί πολύποδες: Εκστρατεία πρόληψης και φροντίδας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.