Νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα παιδιά, με θέμα “Υγεία και συνθήκες διαβίωσης των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών για το 2024 (εισοδήματα 2023)” δείχνει με τον πιο εύληπτο τρόπο τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται.
Η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας λόγω οικονομικής δυστοκίας είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη, αφήνοντας πολλά παιδιά ακάλυπτα την ώρα της ανάγκης.
Το κοινωνικό έλλειμμα αντικατοπτρίζεται επιπλέον στη διατροφή αυτών των παιδιών αλλά και στη διαβίωσή τους γενικότερα.
ΕΛΣΤΑΤ: Τεράστιες οι ανισότητες στην Υγεία για τα παιδιά
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
• To 20,8% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας έως 15 ετών.
• Το 98,9% των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, ενώ το 0,6% μέτρια και το 0,5% κακή ή πολύ κακή υγεία.
• Το 0,3% των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών περιόρισε, λόγω προβλημάτων υγείας, τις δραστηριότητές του για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
• Το 45,9% του πληθυσμού, που μένει σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
• Το 0,6% του πληθυσμού, που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
• Ο κύριος λόγος (87,7%) για τον οποίο το/τα παιδί/παιδιά δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία, ήταν η μεγάλη λίστα αναμονής ή το γεγονός ότι το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού ήταν πολύ αργά.
• Το 31,0% του πληθυσμού, που μένει σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, χρειάστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του.
• Το 3,3% του πληθυσμού, που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και χρειάστηκε οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για το/τα παιδί/παιδιά του, δεν την έλαβε/έλαβαν.
• Ο κύριος λόγος (84,9%), για τον οποίο το/τα παιδί/παιδιά δεν έλαβε/έλαβαν την αναγκαία οδοντιατρική/στοματολογική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία ήταν οικονομικός.
Στερήσεις και στην καθημερινή διατροφή
Πολλά παιδιά δεν τρέφονται σωστά, καθώς η οικογένειά τους αδυνατεί να τους προσφέρει ένα υγιεινό γεύμα σε καθημερινή βάση.
Παράλληλα καταγράφονται στερήσεις και σε ό,τι αφορά στην ένδυση, στις υπαίθριες δραστηριότητες και στη συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή υποχρεώσεις. Κάποια παιδιά, για παράδειγμα, δεν έχουν κάνει ποτέ πάρτι γενεθλίων…
Πιο αναλυτικά:
• Το 2,5% του πληθυσμού, που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του κάποια καινούρια ρούχα. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 8,3% και 0,8% αντίστοιχα.
• Το 2,2% του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 6,0% και 1,1% αντίστοιχα.
• Το 2,7% του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του φρούτα και λαχανικά μια φορά την ημέρα. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 8,1% και 1,3% αντίστοιχα.
• Το 10,4% του πληθυσμού, που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα τουλάχιστον γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 31,7% και 4,5% αντίστοιχα.
Δεν κάνουν δραστηριότητες, δεν καλούν φίλους
• Το 9,6% του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 29,9% και 4,0% αντίστοιχα.
• Το 4,8% του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 14,4% και 2,1% αντίστοιχα.
• Το 5,7% του πληθυσμού, που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του εξωσχολικά βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους. Τα ποσοστά για τoν φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 17,4% και 2,4% αντίσοιχα.
• Το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν τα παιδιά του τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, ανέρχεται σε 74,8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 10,7%. Για το σύνολο του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,6%.
• Το 16,6% του πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διοργανώνει εκδηλώσεις όπως γενέθλια για τα παιδιά του και το 6,3% δεν έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί περιστασιακά φίλους στο σπίτι ή αλλού για παιχνίδι και φαγητό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 49,2% και σε 16,1%, ενώ για τον μη φτωχό σε 7,5% και 3,6%.
• Το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού που διαβιοί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του μια εβδομάδα διακοπών ανέρχεται σε 60,3%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 16,5%. Για το σύνολο του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26,0.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΣΤΑΤ: Η ακτινογραφία των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Δωρεάν καινοτόμο πρόγραμμα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας