Ο στόχος της ανταλλαγής απόψεων και ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ ασθενών, επιστημονικών φορέων και φαρμακοβιομηχανίας επετεύχθη στο Patients Forum 2024 με τίτλο «Ασθενοκεντρική Τεκμηρίωση στη Λήψη Αποφάσεων για την Υγεία», «Το ταξίδι της συμπόρευσης με τον ασθενή: ενδυνάμωση συνεργασίας και δέσμευσης για καλύτερες εκβάσεις υγείας». Από τις εργασίες του προέκυψαν οι προοπτικές αλλά και τα τρωτά σημεία για την αλλαγή του συστήματος υγείας με την υιοθέτηση ενός ασθενοκεντρικού μοντέλου.
Οι σύνεδροι ανέλυσαν την πορεία του ασθενή μέσα στο σύστημα, τόνισαν την ανάγκη χαρτογράφησης του ταξιδιού του, τον συντονισμό κατακερματισμένων έως τώρα πρωτοβουλιών ώστε να ακουστεί η φωνή των ασθενών, την ανάγκη συμπόρευσης των φορέων με τον ασθενή και την παρουσία του σε όλα τα στάδια σχεδιασμού του συστήματος από την πρόληψη, τις κλινικές μελέτες έως την αποζημίωση φαρμάκων μέσω της συλλογής δεδομένων.
Ειδικότερα, η εμπλοκή του ασθενή στην συλλογή δεδομένων και η νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου συμμετοχής εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τις διεργασίες αξιολόγησης και αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων τόσο υπέρ της κοινότητας των ασθενών όσο και των εταίρων. Ακόμη, εργαλεία όπως είναι τα βοηθήματα λήψης αποφάσεων που διευκολύνουν την συναπόφαση του ασθενή και ιατρού στη διαχείριση της ασθένειας, φέρνουν πιο κοντά στην υλοποίηση του εγχειρήματος της μετάβασης στο νέο μοντέλο με τον ασθενή στο επίκεντρο. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν «όπλο» για τον ασθενή, αλλά χρειάζεται η κατάλληλη εξοικείωση προετοιμασία & για την χρήση τους .
To συνέδριο διεξήχθη χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΦΙ.), υβριδικά, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων. Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε από την Δρ Βαρβάρα Μπαρούτσου, Επίτιμο Μέλος-τ. Πρόεδρος Λ.Ε.Φ.Ι. και νυν Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής IFAPP όπως και ο συντονισμός των πάνελ I,II,IV,V.
Στην εναρκτήρια προσφώνηση του ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO ethosGROUP τόνισε ότι η συνεργασία με την ΕΛ.Ε.Φ..Ι για την διοργάνωση του συνεδρίου έχει σκοπό την αλλαγή στο τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου για την υγεία. Η ασθενοκεντρική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων που φέρνει τον ασθενή στο επίκεντρο ακόμη και εάν δεν θα διασφαλίσει έναν καλύτερο κόσμο, πιθανότερα να εξασφαλίσει μια καλύτερη διάρθρωση, καθώς καλυτέρους τρόπους κατανομής των κονδυλίων και εκπαίδευσης των ανθρώπων.
Με επιστολή της η κ. Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας χαιρέτησε το συνέδριο υποστηρίζοντας πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στηρίζει την «ανάπτυξη ενός συνεργατικού μοντέλου για τη διαμόρφωση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας», θεωρώντας ότι αποτελεί «το κλειδί για την ενίσχυση της ποιότητας, της ανθρωποκεντρικής διάστασης και συνεπώς της αποτελεσματικότητας των παραγόμενων πολιτικών». Στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αποκομίζονται από τη συμμετοχή των ασθενών για τους ίδιους, στάθηκε η κ. Βιλδιρίδη, τονίζοντας ότι ακόμη «συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας».
Η ανάγκη μετάβασης από το ιατροκεντρικό σύστημα Υγείας στο ασθενοκεντρικό τονίστηκε κατά τη συζήτηση του πρώτου πάνελ του Patients Forum 2024 που συντόνισε η Δρ Βαρβάρα Μπαρούτσου, με τίτλο «Ασθενοκεντρική Τεκμηρίωση στη Λήψη Αποφάσεων για την Υγεία». Ειδικότερα ο κ. Αντώνης Αυγερινός, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι «θέμα προτεραιότητας είναι ο ανθρωποκεντρισμός στην Υγείας» και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ ασθενών και βιομηχανίας καθώς και παρεμβάσεων στο σύστημα υγείας ώστε να είναι βιώσιμο.
Από την μεριά της η κ.Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Ασθενών Ελλάδος τόνισε ότι κομβικό σημείο σε κάθε διαδικασία χάραξης πολιτικών υγείας, αποτελεί πάντα η ενεργή συμμετοχή των ασθενών για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών και προσβάσιμων υπηρεσιών υγείας. Έως τώρα κυριαρχούσε στο σύστημα υγείας το δίπολο ασθένειας- θεραπείας ισχυρίστηκε ο κ. Γεώργιος Βασιλόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Μπαίνοντας σε μια εποχή ασθενοκεντρικότητας θα πρέπει να υπάρχει μια προσέγγιση εξατομικευμένων θεραπειών, αδιακρίτως παλαιότερων ή νεότερων. Η καινοτομία μπορεί να βρεθεί ακόμη και στη καλύτερη αξιοποίηση παλιού φαρμάκου χάρη σε ευφυέστερες προσεγγίσεις που θα ταιριάξουν σε νέες ενδείξεις. Έμφαση έδωσε στον ρόλο της συνεργασίας επιστημονικών εταιρειών και εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
Από την πλευρά του ΟΔΙΠΥ ο κ. Θηραίος τόνισε ότι στον πυρήνα του βρίσκεται η ποιότητα με τρεις πυλώνες: Να λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία των ασθενών, οι όρους υπηρεσίες ποιότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας. Στην ανάγκη μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης συμφώνησε ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής PhARMA Innovation Forum Greece (PIF).
Ο κ. Κωτσιόπουλος πρότεινε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ασθενείς, εταίροι και κυβέρνηση για να ορισθεί ένα μακροπρόθεσμο νομοθετικό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, το οποίο δεν θα αλλάζει σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας και των ασθενών. Με φόντο τις νέες θεραπείες και τεχνολογίες ο Γενικός Διευθυντής του PIF τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και στροφή σε ένα συνεργατικό μοντέλο που θα καταλήξει σε «ένα κείμενο θέσεων που θα ασπάζονται όλοι και θα το ακολουθούμε τα επόμενα χρόνια». Η εμπλοκή των ασθενών αυξάνεται γεωμετρικά και είναι απολυτά δικαιολογημένη σχολίασε και ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το σύστημα είναι ιατροκεντρικό και φαρμακοκεντρικό. Μια σημαντική προσφορά από την μεριά των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τα προγράμματα υποστήριξης ασθενών, για την ορθή χρήση και πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.
Διαβάστε επίσης
Γυναίκες στην Ογκολογία: Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για προδιάθεση καρκίνου μαστού