Την αντίθεσή του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή και ζητά την απόσυρσή του, εκφράζει ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
Ειδικότερα, ο ΦΣΑ επίσημαίνει ότι στα φαρμακεία
- Έχει μειωθεί το ποσοστό κέρδους
- Οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται συνεχώς κάθε χρόνο με βάση μνημονιακή υποχρέωση
- Έχουν παρακράτηση rebate από τον Τζίρο και όχι από τα κέρδη τους
- Πληρώνουν πρόστιμο για την απόφαση των ασθενών να επιλέξουν πρωτότυπο αντί γενόσημο χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη επ’ αυτού
- Διακινούν διατιμημένο – κοινωνικό αγαθό – φάρμακο, με τιμολόγια προς τα Ασφαλιστικά ταμεία (περίπου το 80% του τζίρου)
Για αυτούς τους λόγους είναι προφανές, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πλήττει καίρια τα μέλη μας που διαθέτουν μικρά φαρμακεία, γιατί θα φορολογηθούν επιπλέον και θα επωμιστούν το βάρος μίας φοροδιαφυγής, η οποία δεν τα αφορά, αφού ως γνωστό ο φαρμακευτικός κλάδος δεν φοροδιαφεύγει.
Αν ήθελε η Κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αυτό θα μπορούσε να το κάνει στα υψηλά εισοδήματα και σε μεγάλες εταιρείες και Οργανισμούς που έχουν υπερκέρδη».
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Σημειώνεται πως, κατατέθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Το σχέδιο νόμου εισάγεται για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σήμερα Πέμπτη. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
– Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
– Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
– Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
– Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
– Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
– Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας. Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
– Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
– Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.
– Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.
– Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ. Τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, υποβλήθηκαν πάνω από 2.800 σχόλια από πολίτες και φορείς, τα οποία και ελήφθησαν υπόψη κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου προτού εισαχθεί στην Βουλή.
Διαβάστε επίσης
Γρίπη, covid-19 ή κρυολόγημα; Κοινά συμπτώματα και διαφορές
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”: Εστρατεία ενημέρωσης για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο