Κουνούπια: 9 περιοχές στην Αττική στη λίστα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Εννέα (9) περιοχές στην Αττική είναι στη λίστα του ΕΟΔΥ ως «επηρεαζόμενες» και ως «υψηλού κινδύνου» για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι περιοχές επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα και, εφόσον κριθεί πως χρειάζεται, εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης.

Όπως είναι γνωστό, τα κουνούπια είναι διαβιβαστές επικίνδυνων ιών και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, δυνητικά απειλητικών για τη ζωή. Για αυτό και είναι υπό καθεστώς συνεχούς επιτήρησης.

Ειδικότερα ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση, ακόμη και θάνατο, ειδικά σε άτομα τρίτης ηλικίας και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ετοιμότητα για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ως «επηρεαζόμενες» ορίζονται οι περιοχές με πρόσφατη καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο.

Ως «υψηλού κινδύνου» χαρακτηρίζονται εκείνες, στις οποίες δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο μέχρι στιγμής, αλλά συνδυάζονται παράγοντες κινδύνου για επικείμενη μετάδοση του ιού και καταγραφή κρουσμάτων (π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενες περιοχές/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης, διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια/ζώα, στην ευρύτερη περιοχή).

Στις περιοχές αυτές – οι οποίες επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα – εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης.

Η λίστα με τις περιοχές της Αττικής

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου» του Υπουργείου Υγείας, που εκπόνησε ο ΕΟΔΥ, αυτές είναι οι περιοχές που σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι πιθανό να εμφανίσουν κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – οι «επηρεαζόμενες» και οι «υψηλού κινδύνου» αναγράφονται στην ίδια λίστα και οι «υψηλού κινδύνου» Δήμοι σημειώνονται με αστερίσκο:

Ι. Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:
• Δήμος Ασπροπύργου
• Δήμος Ελευσίνας*
• Δήμος Φυλής*
ΙI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς:
• Δήμος Κορυδαλλού
ΙIII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων:
• Δήμος Σαλαμίνας
IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών:
• Δήμος Περιστερίου
• Δήμος Αγίας Βαρβάρας*
• Δήμος Αιγάλεω*
• Δήμος Ιλίου*

Η γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του ΕΟΔΥ έγινε μετά από εκτίμηση και αξιολόγηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωμορφολογικών δεδομένων.

  • Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους κατά την τρέχουσα περίοδο 2025
  • Τα ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης από ιό στις ευρύτερες περιοχές έκθεσης των περιστατικών (σε όμορους Δήμους)
  • Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με τη διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων
  • Τα διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα των ευρύτερων περιοχών έκθεσης των περιστατικών.

Διαβάστε επίσης

Ά. Γεωργιάδης: Ξεκίνησε και στο Αττικόν το “βραχιολάκι”

Χρ. Γεωργόπουλος: Δεν θεραπεύουμε μόνο το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα – Στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.