Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η EOK ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν ζωές

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, το οποίο στοχεύει στον σχεδιασμό από κοινού πρωτοβουλιών που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στον αθλητισμό.

Πρόκειται για μια κίνηση ουσιαστικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει την υλοποίηση σεμιναρίων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή και τη σχετική εκπαίδευση των εμπλεκομένων με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (προπονητές, διαιτητές, κριτές και εργαζόμενους). Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να χορηγήσει απινιδωτές σε όλα τα σωματεία της ελληνικής επικράτειας. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος άλλωστε εντός των αθλητικών χώρων δεν είναι σπάνιος και συμβαίνει ιδιαίτερα τακτικά τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους λόγους που ώθησε τις δύο πλευρές σε συνεργασία είναι η επιθυμία να αναγνωριστεί η ανάγκη για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και  όσων βρίσκονται στο χώρο του αθλητισμού σχετικά με τις γνώσεις ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών, ώστε όλο και περισσότερος κόσμος να είναι σε θέση να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, “δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και προσφορά από το να σώσεις μια φορά έναν άνθρωπο στη ζωή σου”.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία – EOK: Μνημόνιο Συνεργασίας

Στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της υπογραφής του μνημονίου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Ευάγγελος Λιόλιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Γεώργιος Κοχιαδάκης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας και ο υπεύθυνος σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ κ. Γεώργιος Λάτσιος, ενώ τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι από τους συνδέσμους κριτών και προπονητών.

Για μια “πολύ σημαντική στιγμή” έκανε λόγο ο κ. Λιόλιος, τονίζοντας πως είναι ευθύνη όλων μας να προσφέρουμε την βοήθεια μας σε κάποιο συνάνθρωπο ή συναθλητή: “Η ειδικότητά μου είναι παιδίατρος, που είναι μια πολύ όμορφη ιδιότητα με κάποιες στιγμές πανικού. Όταν απειλείται η ζωή κάποιου απαιτείται εγρήγορση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για τις λίγες και σπάνιες φορές, που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον συναθλητή μας, στον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά όλων μας”.

Ως προς την πρωτοβουλία, σημείωσε πως στόχος είναι στόχος της συνεργασίας είναι να εξαπλωθεί με σταθερά βήματα “σε όλα τα πλάτη και μήκη του ελληνικού μπάσκετ”, εκφράζοντας την ελπίδα να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα αθλήματα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός στους αθλητικούς χώρους, ενώ δεσμεύτηκε για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας.

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος 

Ο κ. Κοχιαδάκης, με τη σειρά του μίλησε για την “αγωνία του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου” και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σχετικά με αυτή: “Όταν συμβεί κάτι, κάποιος πρέπει να δράσει στα πρώτα λεπτά. Αν κάποιος δράσει αργότερα, μπορεί να έχουμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Πρέπει, λοιπόν, να δράσει κάποιος στα 2-3 πρώτα λεπτά και αυτός που θα δράσει τότε δεν θα είναι γιατρός”.  Σημείωσε πως το ποσοστό του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητικούς χώρους είναι “2,5 φορές μεγαλύτερο από ό,τι μέσα στην κοινωνία”, χαρακτηρίζοντας “απαραίτητη” την ανάγκη για εκπαίδευση των εμπλεκομένων.
“Το ιδανικό είναι να εκπαιδευτούν όλοι, αλλά δεν είναι εύκολο. Σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτές. Δεν χρειάζονται ιατρικές γνώσεις. Αυτός είναι ο σκοπός. Ο εκπαιδευόμενος δεν θα προσφέρει μόνο στους αθλητικούς χώρους, αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία”, είπε.

Διαβάστε επίσης 

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ενημερώνει

Καύσωνας και καρδιά: Οδηγός επιβίωσης από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.