Ουρολοίμωξη: Προτιμά τις γυναίκες αλλά οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο

-

Οι ουρολοιμώξεις αν και είναι από τις συχνότερες παθήσεις σε άνδρες και γυναίκες, εμφανίζονται ευκολότερα στις γυναίκες, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άνδρα, και τα βακτήρια εισέρχονται γρηγορότερα και ευκολότερα στην κύστη.

Οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%. Τα συχνότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τα θολά ή δύσοσμα ούρα.

Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε παθογόνα μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το έντερο.

Περνώντας από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη φτάνουν και προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα, και προκαλούν φλεγμονή.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η εγκυμοσύνη.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο λόγω ορμονικών αλλαγών, που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των βακτηρίων.

Για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις υπεύθυνος είναι ένας μικροοργανισμός, το βακτήριο Εscherichia coli (E.coli), το οποίο προέρχεται από το παχύ έντερο και προκαλεί το 80% των ουρολοιμώξεων στους ενήλικες. Το E.coli διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προσκολλάται στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουρήθρας και να προκαλεί επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, καθώς αντιστέκεται στους φυσικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός για να το απομακρύνει, μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το εκχύλισμα Cranberry έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ικανότητα των βακτηρίων E.coli να προσκολλώνται στο ουροποιητικό επιθήλιο, ώστε να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry να εμποδίζει τη προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν να βλάψουν πλέον το ουροποιητικό σύστημα.

Στα φαρμακεία υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, που υποστηρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, το DEMOcran χάρη στη σύνθεσή του με εκχύλισμα Cranberry (30% PAC) και προβιοτικά (2,5 δις προβιοτικά βακτήρια) βοηθάει στην υγεία του ουροποιητικού και του κόλπου, την εξάλειψη της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων, τη διατήρηση της υγιούς φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και την προστασία της φυσιολογικής χλωρίδας, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Το DEMOcran είναι ένας ουσιαστικός σύμμαχος της γυναίκας στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων.

Χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση των ουρολοιμώξεων

  • Πίνετε άφθονο νερό. Μέσω της συχνής ούρησης, διευκολύνεται η ταχύτερη απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Να ουρείτε μόλις νιώθετε την ανάγκη, διαφορετικά είναι πιθανή η μικροβιακή ανάπτυξη στα στάσιμα ούρα.
  • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και όχι πολύ στενά ρούχα, ώστε η ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» καλύτερα. Φορέστε στεγνά ρούχα μετά από κολύμβηση ή έντονη γυμναστική.
  • Προτιμήστε τη χρήση ήπιου καθαριστικού, κατάλληλου για την ευαίσθητη περιοχή.
  • Οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο σακχαρώδη διαβήτη, παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα δρουν ως υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροβίων.

 

Παναγιώτης Χριστόπουλος 
MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων & Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.