Τσιόδρας: Το εμβολιαστικό κενό οδηγεί σε αύξηση ξεχασμένων ασθενειών

Το εμβολιαστικό κενό λόγω παραπληροφόρησης οδηγεί σε αύξηση ξεχασμένων ασθενειών και δεν δικαιολογείται να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024 ή αύξηση περιστατικών διφθερίτιδας και κοκκύτη.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, στο πλαίσιο του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

«Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την COVID οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην COVID μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Αύξηση ξεχασμένων ασθενειών

«Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε. Τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του έτους, είναι συνολικά 19, εκ των οποίων πέντε σε υγειονομικούς και με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

«Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι», είπε.

Μηνιγγίτιδα

Σε ό,τι αφορά στην τοπική έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο πρώτος φοιτητής που νόσησε και η φοιτήτρια, το δεύτερο κρούσμα, έφεραν τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου του τρίτου φοιτητή αναμένεται.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δεν αποζημιώνεται παρά μόνο για παιδιά υψηλού κινδύνου, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

Διαβάστε επίσης 

Αγαπηδάκη: Η τηλεϊατρική θα επεκταθεί και στον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των ασθενειών

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών το κόκκινο κρέας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.