Μια ανάλυση σακχάρου θα μπορούσε να αποκαλύψει διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέπτυξαν έναν αποτελεσματικό τρόπο ερμηνείας των αλλαγών στα μόρια σακχάρου που συμβαίνουν στα καρκινικά κύτταρα.

Οι γλυκάνες είναι ένας τύπος δομών μορίου σακχάρου που συνδέεται με τις πρωτεΐνες στα κύτταρά μας. Η δομή της γλυκάνης καθορίζει τη λειτουργία της πρωτεΐνης. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι αλλαγές στη δομή της γλυκάνης μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή ή ασθένεια στο σώμα. Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να διακρίνουν διαφορετικούς τύπους δομικών αλλαγών, που μπορεί να παρέχουν μια ακριβή απάντηση στο τι θα αλλάξει για μια συγκεκριμένη ασθένεια.

«Έχουμε αναλύσει δεδομένα από περίπου 220 ασθενείς με 11 διαφορετικά διαγνωσμένους καρκίνους και έχουμε εντοπίσει διαφορές στην υποδομή της γλυκάνης ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου», λέει ο Daniel Bojar, αναπληρωτής καθηγητής βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cell.

Μία βελτιωμένη μέθοδος AI στην εξέταση σακχάρου βρήκε τα μοτίβα

Υπάρχουν επίσης άλλες ερευνητικές ομάδες που μελετούν τις υποδομές της γλυκάνης αναζητώντας τους λεγόμενους βιοδείκτες που περιγράφουν τι είναι λάθος, για να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο των επιμέρους σακχάρων είναι σημαντικά υψηλότερο ή χαμηλότερο στον καρκίνο. Αυτές οι δοκιμές έχουν πολύ χαμηλή ευαισθησία και δεν είναι αξιόπιστες επειδή τα διαφορετικά σάκχαρα σχετίζονται δομικά και επομένως δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Η ερευνητική ομάδα του Daniel Bojar χρησιμοποιεί μια νέα μέθοδο που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λαμβάνει υπόψη αυτά τα προβλήματα και μπορεί να βρει τα μοτίβα στα σύνολα δεδομένων όπου άλλοι αποτυγχάνουν.

«Μπορούμε να βασιστούμε στα αποτελέσματά μας. είναι στατιστικά σημαντικές. Αν ξέρουμε τι ψάχνουμε, είναι πιο εύκολο να βρούμε το σωστό αποτέλεσμα. Τώρα θα πάρουμε αυτούς τους βιοδείκτες και θα αναπτύξουμε μεθόδους δοκιμής», λέει ο Daniel Bojar.

Νέο φασματόμετρο μάζας

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η ερευνητική του ομάδα έλαβε 4 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες από το Ίδρυμα Lundberg για να αγοράσει ένα υπερσύγχρονο φασματόμετρο μάζας. Αυτό το όργανο θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη ερευνητών στη μελέτη των γλυκανών, για παράδειγμα σε δείγματα καρκίνου του πνεύμονα. Ο στόχος είναι να εντοπιστεί νωρίτερα ο καρκίνος για να βελτιωθούν οι πιθανότητες ανάρρωσης.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια αξιόπιστη και γρήγορη αναλυτική μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου, αλλά και του τύπου του καρκίνου, μέσω δείγματος αίματος ή σάλιου. Νομίζω ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να κάνουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπινα δείγματα σε 4-5 χρόνια», λέει ο Daniel Bojar.

Διαβάστε επίσης

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: Με επιτυχία στέφτηκε υψηλού ρίσκου αγγειοπλαστική

Πώς η κακή στάση σώματος επηρεάζει την υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.