Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Προσοχή στη χρήση σκευασμάτων για τη ρινική συμφόρηση

Αυστηρη προειδοποίηση εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη.

Όπως αναφέρει ο EMA μεταξύ άλλων, τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με:

υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή μη ελεγχόμενη (που δεν θεραπεύεται ή ανθίσταται στη θεραπεία)

ή με σοβαρή οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακροχρόνια) νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Να σημειωθεί ότι, η ψευδοεφεδρίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως αποσυμφορητικό σε άτομα που πάσχουν από κρυολόγημα ή αλλεργίες.

Η θειϊκή ψευδοεφεδρίνη (pseudoephedrine) είναι ένας συμπαθητικομιμητικός παράγοντας με κυρίως α-αγωνιστική δράση σε σύγκριση με τη β-αγωνιστική δράση. Η θειϊκή ψευδοεφεδρίνη παρουσιάζει ρινική αποσυμφορητική δράση μετά την από του στόματος λήψη λόγω της αγγειοσυσπαστικής της δράσης. Έχει έμμεση συμπαθητικομιμητική ενέργεια λόγω κυρίως της απελευθέρωσης αδρενεργικών μεσολαβητών από τις μεταγαγγλιακές νευρικές απολήξεις.

Αναλυτικότερα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, συνέστησε νέα μέτρα για φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης στους ασθενείς συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).

Τα δύο αυτά σύνδρομα, όπως αναφέρεται, είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας δυνητικά σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα και των δύο συνήθως υποχωρούν.

Τι πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες υγείας στη χορήγηση φαρμάκων

Όπως αναφέρει η επιτροπή, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα αμέσως και να αναζητήσουν θεραπεία εάν εμφανίσουν συμπτώματα των παραπάνω δύο συνδρόμων, όπως:

έντονο πονοκέφαλο με ξαφνική έναρξη,

αδιαθεσία,

έμετο,

σύγχυση,

επιληπτικές κρίσεις και

οπτικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης 

Με ΚΥΑ η προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (PrEP) σε άτομα που είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν από HIV

ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Εξομαλύνεται η κατάσταση μετά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.