Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γλιτώσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού από περιττές θεραπείες

Ένα νέο εργαλείο AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) μπορεί να γλιτώσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού από περιττές θεραπείες, χρησιμοποιώντας μια πιο λεπτομερή μέθοδο πρόβλεψης και αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι αξιολογήσεις  των ιστών των ασθενών μέσω τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο ακριβείς  στην πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας της νόσου ενός ασθενούς από τις αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς παθολόγους.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπόρεσε να εντοπίσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ταξινομούνται επί του παρόντος ως υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου, αλλά που επιβιώνουν μακροπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια ή η ένταση της χημειοθεραπείας τους θα μπορούσε να μειωθεί, όπως και οι περιττές θεραπείες για την περίπτωσή τους. Αυτό είναι σημαντικό αφού η χημειοθεραπεία σχετίζεται με δυσάρεστες και επιβλαβείς παρενέργειες όπως ναυτία ή σπανιότερα βλάβη στην καρδιά.

Σήμερα, οι γιατροί αξιολογούν τα καρκινικά κύτταρα στον ιστό ενός ασθενούς για να καθορίσουν τη θεραπεία. Αλλά τα πρότυπα των μη καρκινικών κυττάρων είναι πολύ σημαντικά για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, έδειξε η μελέτη.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για ολοκληρωμένη αξιολόγηση τόσο των καρκινικών όσο και των μη καρκινικών στοιχείων του διηθητικού καρκίνου του μαστού.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία των μη καρκινικών συστατικών στον καθορισμό της έκβασης ενός ασθενούς», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Lee Cooper, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Η σημασία αυτών των στοιχείων ήταν γνωστή από βιολογικές μελέτες, αλλά αυτή η γνώση δεν έχει μεταφραστεί αποτελεσματικά σε κλινική χρήση».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου στο Nature Medicine.

Διαβάστε επίσης

Ρευματικά νοσήματα: Πόσο επηρεάζουν την κύηση

Η Ελλάδα στις Blue Zones – Η εντυπωσιακή εξέλιξη του ανθρώπου μέσα από το προσδόκιμο ζωής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.