Απάντηση στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά», αναβάλλονται χημειοθεραπείες, λόγω έλλειψης χρημάτων, δίνει με ανακοίνωσή που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας (04/09/2023), η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
Ειδικότερα, αναφορικά με τις καταγγελίες για την αναβολή θεραπειών σε καρκινοπαθείς αλλά και την ελλιπή σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», από τη 2η ΥΠΕ διευκρινίζεται ότι:
Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες. Σημειώθηκε αναβολή μιας θεραπείας για διαδικαστικούς λόγους.
Οι θεραπείες συνεχίζονται κανονικά τις επόμενες μέρες, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναβληθείσα θεραπεία στον ασθενή.
Δεν τίθεται ζήτημα με τη σίτιση στο Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Η διατροφή ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές με πλήρη επάρκεια αγαθών. Διερευνώνται τα αίτια που προκάλεσαν την αναβολή της θεραπείας και κατ’ επέκταση την ταλαιπωρία του ασθενή.
Οι σοβαρότατες καταγγελίες για το «Μεταξά»
Σημειώνεται πως, όπως τονίζει τόσο το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου όσο και η ΠΟΕΔΗΝ, σήμερα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» αναβάλλονται χημειοθεραπείες.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρει ότι έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα και όποιος ασθενής με καρκίνο μεταβεί σήμερα για χημειοθεραπεία που μπορεί να είναι ακριβότερη, αναβάλλεται.
Και προσθέτει ο κ. Γιαννάκος: «Έχουμε πολλές φορές πει ότι η δημόσια υγεία δεν φτιάχνεται με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%. Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Μάλιστα οι εργαζόμενοι διερωτώνται «γίνεται όμως καλή διαχείριση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει τέλος, πως κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από έναν γιατρό: «Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία, όμως, πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους».
Το θέμα έχει τεθεί από την Ομοσπονδία στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Οικονομικών, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζητήσει στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Αναφέρει μάλιστα, ως παράδειγμα το Κρατικό Νίκαιας, όπου ανέθεσαν σε εργολάβο την φύλαξη για δύο μήνες, με 10 φύλακες, έναντι 71.622,40 ευρώ με ΦΠΑ.
Διαβάστε επίσης
ΕΟΔΥ: Έξαρση λοιμώξεων από σαλμονέλα – Πάνω από 480 κρούσματα στην Ελλάδα
COVID-19 και γρίπη: Διπλός υγειονομικός εφιάλτης για τον χειμώνα