Η κατανάλωση του μεγαλύτερου μέρους των θερμίδων τις πρώτες 6-8 ώρες τις ημέρας μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.
Οι ερευνητές, στρατολόγησαν 100 άτομα με προδιαβήτη και παχυσαρκία και τους υπέβαλλαν σε ειδικό πρόγραμμα διατροφής που περιλάμβανε κατανάλωση του 80% των ημερήσιων θερμίδων πριν τη 1 το μεσημέρι. Οι υπόλοιπες θερμίδες καταναλώνονταν μέσω ενός μικρού γεύματος αργότερα μέσα στην ημέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρόγραμμα βελτίωσε τις διακυμάνσεις του σακχάρου και μείωσε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η γλυκόζη του αίματος παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα από το φυσιολογικό.
Διαλειμματική νηστεία κατά διαβήτη τύπου 2
Παρόλο που η έρευνα ανέδειξε τη θετική επίδραση της διαλειμματικής νηστείας σε παχύσαρκους ασθενείς με προδιαβήτη, η ενδοκρινολόγος και ιδρύτρια του ομώνυμου Κέντρου για την Ιατρική Ακριβείας & την Υγεία, Δρ. Florence Comite, επισημαίνει ότι “οποιοδήποτε πρόγραμμα νηστείας ή περιορισμού των θερμίδων θα μπορούσε να μειώσει απότομα το σάκχαρο του αίματος σε επικίνδυνα επίπεδα σε κάποια άτομα, προκαλώντας κόπωση, τρέμουλο ή ακόμη και λιποθυμία”.
Για το λόγο αυτό, η ενδοκρινολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, Δρ. Jaqueline Lonier, προτείνει στους ασθενείς να συμβουλεύονται το γιατρό ή το διατροφολόγο τους πριν να προβούν σε σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές τους.
Τα πρώτα συμπτώματα
Τα πρόωρα συμπτώματα του διαβήτη δεν είναι πάντοτε εύκολα ανιχνεύσιμα. Πολλά άτομα είναι επίσης ασυμπτωματικά και παραμένουν αδιάγνωστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολυδιψία
Η υπερβολική δίψα ή αλλιώς πολυδιψία είναι ένα άλλο αρκετά συχνό σύμπτωμα του διαβήτη.
Σχετίζεται άμεσα τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τα οποία από μόνα τους προκαλούν δίψα, πράγμα που οδηγεί σε συχνοουρία. Το σύμπτωμα υπάρχει και κατά την περίοδο της νύχτας με βραδινή δίψα.
Το σώμα μας χρησιμοποιεί πολλά από τα εξωκυτταρικά υγρά για την παραγωγή ούρων. Ως εκ τούτου μένει λιγότερη υγρασία για άλλα πράγματα.
Ο διαβήτης κατά κανόνα επηρεάζει την ισορροπία των ενδοκυτταρικών / εξωκυτταρικών υγρών και προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα δέρματος.
Σημαντικό στοιχεία είναι πως η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού δεν μειώνει τη δίψα, πράγμα που πρέπει να σας προβληματίσει.
Συχνοουρία / νυκτουρία
Η συχνοουρία είναι η τακτική επίσκεψη στην τουαλέτα για ούρηση, πέρα από το φυσιολογικό. Πολλές φορές παρατηρείται και παρατεταμένη ούρηση. Είναι ένδειξη πως τα επίπεδα σακχάρου είναι ιδιαίτερα υψηλά με τη γλυκόζη να εισέρχεται και μέσα στα ούρα.
Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να διαχειριστούν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα επιτρέπουν κάποιες ποσότητες να περάσουν στα ούρα, πράγμα που οδηγεί συχνά στην τουαλέτα για ούρηση, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κατάσταση ονομάζεται αλλιώς νυκτουρία, με πάνω από 3 επισκέψεις στην τουαλέτα αρκετές φορές την εβδομάδα.
Πρέπει ωστόσο να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες, όπως η κατανάλωση πολλών ροφημάτων πριν τον ύπνο, η κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, αντιμανιακά και άλλα ψυχοφάρμακα) ή ακόμη και νυχτερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D.
Πολυφαγία
Η έντονη και διαρκής πείνα ή αλλιώς πολυφαγία αποτελεί επίσης πρόωρο σύμπτωμα διαβήτη. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Όταν υπάρχει διαταραχή στο σύστημα τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν ικανοποιητικά τη γλυκόζη. Ο εγκέφαλος στέλνει κατόπιν μήνυμα πως χρειάζεται περισσότερη ενέργεια πράγμα που οδηγεί σε διαρκές αίσθημα πείνας.
Θολή όραση
Όταν ο διαβήτης δεν είναι υπό έλεγχο συχνά θολώνει η όρασή μας. Αυτό είναι ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα που επηρεάζει τα λεπτά τριχοειδή αγγεία μέσα στα μάτια. Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν κατακόρυφα το ρίσκο εμφάνισης πολλών παθήσεων του ματιού, ακόμη και ολική τύφλωση όπως στην περίπτωση διαβητικής ρετινοπάθειας.
Νευρικός πόνος ή μουδιάσματα
Το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα στα χέρια, στα δάχτυλα, καθώς και στα κάτω άκρα αποτελούν σημάδι νευρικής βλάβης. Εάν προέρχεται από το διαβήτη ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια. Είναι μια κατάσταση η οποία αργεί να εξελιχθεί. Συνήθως παίρνει χρόνια.
Ωστόσο καθώς πολλά άτομα που έχουν διαβήτη δεν έχουν διαγνωστεί αποτελεί σύμπτωμα ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Σε κάποιους άλλους αποτελεί πρόωρο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσουν.
Διαβάστε επίσης
Αύξηση περιστατικών Διαβήτη και λοίμωξη COVID-19: Σχέση «αίτιου – αιτιατού» ή τυχαίο εύρημα;
Καρκίνος του μαστού: Άνεμος αισιοδοξίας με νέες χειρουργικές προσεγγίσεις