Η αλλαγή ώρας την άνοιξη είναι χειρότερη από του φθινοπώρου, ειδικά για τους έφηβους

Ερευνητές υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι η αλλαγή ώρας κάθε Μάρτιο συνδέεται με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των καρδιακών προσβολών και της στέρησης ύπνου στους εφήβους. Αντίθετα, η φθινοπωρινή μετάβαση στην τυπική ώρα δεν σχετίζεται με αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, και οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..

Κάθε πότε αλλάζει η ώρα

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (την ώρα 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00)

Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00)

Παρά το γεγονός ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, η απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ.

Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων από το 2018, αναφέροντας μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.

Η πρόταση – απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για κατάργηση της αλλαγής ώρας, δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι δεν οριστικοποιήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η καθυστέρηση οφείλεται στις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, οι οποίες (διαφωνίες) παρακωλύουν τη διαδικασία.

Τι ισχύει για το 2023

Μέχρι η παραπάνω απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποκτήσει νομική ισχύ από το Συμβούλιο της ΕΕ, η αλλαγή της ώρας θα συνεχίζει να γίνεται κανονικά όπως έχει καθιερωθεί.

Ωστόσο, αυξάνονται οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν την κατάργηση της θεσμού.

Επηρεάζεται η υγεία αμέσως μετά την αλλαγή του ρολογιού και για τους σχεδόν οκτώ μήνες της θερινής ώρας

Σε άρθρό της στο theconversation.com η καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Vanderbilt Μπεθ Αν Μάλοου, η οποία έχει μελετήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των τελετουργιών δύο φορές το χρόνο για περισσότερα από πέντε χρόνια, υποστηρίζει ότι η μετάβαση στη θερινή ώρα κάθε άνοιξη επηρεάζει την υγεία αμέσως μετά την αλλαγή του ρολογιού και για τους σχεδόν οκτώ μήνες που παραμένουμε στη θερινή ώρα.

Ωστόσο, οι δύο χρονικές εναλλαγές –όσο τρανταχτές κι αν είναι– δεν είναι ίσες. Η τυπική ώρα προσεγγίζει περισσότερο το φυσικό φως, με τον ήλιο ακριβώς πάνω από το μεσημέρι ή κοντά στο μεσημέρι. Αντίθετα, κατά τη θερινή ώρα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, με την αλλαγή του ρολογιού στη θερινή ώρα το φυσικό φως  υπάρχει μία ώρα αργότερα το πρωί και μία ώρα αργότερα το βράδυ, σύμφωνα με την ώρα του ρολογιού.

Το πρωινό φως είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των φυσικών ρυθμών του σώματος: Μας ξυπνά και βελτιώνει την εγρήγορση. Το πρωινό φως ενισχύει επίσης τη διάθεση – τα φωτιστικά που προσομοιώνουν το φυσικό φως συνταγογραφούνται για πρωινή χρήση για τη θεραπεία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής .

Αν και οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους το φως μας ενεργοποιεί και ωφελεί τη διάθεσή μας δεν είναι ακόμη γνωστοί, αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίδραση του φωτός στα αυξανόμενα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την απόκριση στο στρες ή στην επίδραση του φωτός στην αμυγδαλή, ένα μέρος του εγκέφαλου που εμπλέκεται στα συναισθήματα.

Οι έφηβοι μπορεί επίσης να έχουν χρόνια στέρηση ύπνου λόγω του σχολείου , του αθλητισμού και των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά ξεκινούν το σχολείο γύρω στις 8 το πρωί ή νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας, πολλοί νέοι σηκώνονται και πάνε στο σχολείο στο απόλυτο σκοτάδι.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της θερινής ώρας είναι ότι παρέχει μια επιπλέον ώρα φωτός αργά το απόγευμα ή το βράδυ, ανάλογα με την εποχή του χρόνου, για σπορ, ψώνια ή φαγητό έξω. Ωστόσο, η έκθεση στο φως αργότερα το βράδυ για σχεδόν οκτώ μήνες κατά τη διάρκεια της θερινής ώρας έχει ένα τίμημα. Αυτό το παρατεταμένο βραδινό φως καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης από τον εγκέφαλο, της ορμόνης που προάγει την υπνηλία, η οποία με τη σειρά της παρεμβαίνει στον ύπνο και μας κάνει να κοιμόμαστε λιγότερο συνολικά .

Επειδή η εφηβεία προκαλεί επίσης την απελευθέρωση μελατονίνης αργότερα τη νύχτα , που σημαίνει ότι οι έφηβοι έχουν καθυστέρηση στο φυσικό σήμα που τους βοηθά να κοιμηθούν, οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε προβλήματα ύπνου από το παρατεταμένο βραδινό φως. Αυτή η μετατόπιση της μελατονίνης κατά την εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 20 μας.

Η «δυτική άκρη»

Η γεωγραφία μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο η θερινή ώρα επηρεάζει τους ανθρώπους. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν στο δυτικό άκρο μιας ζώνης ώρας, οι οποίοι φωτίζονται αργότερα το πρωί και αργότερα το βράδυ, κοιμόντουσαν λιγότερο από τους κατοίκους στο ανατολικό άκρο μιας ζώνης ώρας.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι της δυτικής άκρης είχαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού , καθώς και χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Άλλη έρευνα έχει βρει ότι τα ποσοστά ορισμένων άλλων καρκίνων είναι υψηλότερα στο δυτικό άκρο μιας ζώνης ώρας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν από έναν συνδυασμό χρόνιας στέρησης ύπνου και «κιρκαδικής κακής ευθυγράμμισης ». Η κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση αναφέρεται σε μια αναντιστοιχία μεταξύ των βιολογικών μας ρυθμών και του έξω κόσμου. Με άλλα λόγια, ο χρόνος της καθημερινής εργασίας, του σχολείου ή του ύπνου βασίζεται στο ρολόι και όχι στην ανατολή και δύση του ήλιου.

Διαβάστε επίσης

Ένα κουίζ, ο Μπαρούς που έγινε… μπαρούτι και η άνοδος στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

«Καμπανάκι» Πνευμονολόγων: 2η αιτία θανάτου η φυματίωση, πρώτη η COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.