Ημέρα Στοματικής Υγείας: Ανεξήγητη αύξηση των οδοντιατρικών προβλημάτων

Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, είναι το φετινό μήνυμα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Τη φετινή ημέρα επισκιάζουν η πανδημία και ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Ωστόσο, τα μέλη της ΕΟΟ θέλουν να αφυπνίσουν μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας, η οποία, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού από τη λοίμωξη COVID-19 και την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού και σημαίνει πολλά περισσότερα από
ένα όμορφο χαμόγελο!

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία το Σάββατο, στις 20 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Στην εκδήλωση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης και η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας».

Τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή

Τα οδοντιατρεία εφαρμόζουν νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης και όλα τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού. Οι οδοντίατροι, λόγω της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια
της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», ωστόσο, με τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε οδοντιατρεία.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας» τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «οι οδοντιατρικές πράξεις δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στη μετάδοση του κορονοϊού και μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας της χώρας μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την COVID-19».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν έχει συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης και ότι η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορονοϊό» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κορονοϊός «χτύπησε» τη στοματική υγεία

Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου, «ο κορονοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών. Από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα».

Πέρα από τον προφανή λόγο που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, να τονίσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις και στους οποίους πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ένας από αυτούς, σύμφωνα με την κ. Μενενάκου, είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας. Όταν δουλεύουμε με το σώμα – μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται φθορά στα δόντια διότι η φυσιολογική στάση του ανθρώπινου σώματος κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση.

Εκτός από την τηλεργασία, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.

Προτάσεις για παρεμβάσεις στη στοματική υγεία

Η ΕΟΟ έχει εκπονήσει μία συνολική πρόταση για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων στη στοματική υγεία και την οδοντιατρική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της στοματικής υγείας, με προσδοκώμενα αποτελέσματα τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας, τη μείωση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών και τη σημαντική μείωση του οικονομικού βάρους που επωμίζεται το ΕΣΥ και το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιτίας των συνεπειών της κακής στοματικής υγείας.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.