Αναίμακτη επέμβαση μπορεί να ρυθμίσει την πίεση υπερτασικών

Με μία ενδοαγγειακή επέμβαση, μπορεί πλέον να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση ασθενών, που είτε δεν παίρνουν τα φάρμακα τους είτε δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία.

Η επέμβαση στοχεύει στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο είναι ένας από τους μηχανισμούς που προκαλούν την υπέρταση. Η επέμβαση αυτή αρχικά είχε εφαρμοστεί μόνο σε όσους είχαν ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή σε αυτούς που είχαν αυξημένη πίεση η οποία δεν μπορούσε να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή.

«Είναι μία επέμβαση η οποία είναι ενδoαγγειακή, ουσιαστικά γίνεται με πρόσβαση από τη μηριαία αρτηρία με μικρά θηκάρια. Όπως φαίνεται και στις μελέτες και στην κλινική πράξη έχει ελάχιστες τοπικές επιπλοκές. Πηγαίνουμε στις νεφρικές αρτηρίες με ειδικούς καθετήρες και σε αυτά τα σημεία χορηγούμε κάποιο είδος ενέργειας, είτε ραδιοσυχνότητα είτε υπερήχους και καταλύουμε ένα μέρος, όχι το σύνολο, των νεφρικών ινών που συμμετέχουν, στην πλειοψηφία των ασθενών, στην παθοφυσιολογία της υπέρτασης» ανέφερε ο επεμβατικός καρδιολόγος, επιμελητής στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Αθηνών, Κυριάκος Δημητριάδης, στο περιθώριο των Πανελλήνιων Σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τα οποία διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη.

Αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα με την πίεση

Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος και αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των υπερτασικών υπολογίζεται το 1,5-2 εκατομμύρια και οι μισοί από αυτούς αγνοούν το πρόβλημα τους.

«Η υπέρταση αποτελεί πραγματικά το σημαντικότερο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου και το γεγονός ότι μόλις το 50% των ασθενών παγκοσμίως μπορούν να ρυθμιστούν παρόλο που παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή δημιουργεί ερωτήματα του τι θα πρέπει να κάνουμε σήμερα ως σύγχρονοι γιατροί της καρδιαγγειακής αντιμετώπισης και κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί η υπέρταση με κάποια εργαλεία πέρα από τα κλασικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ασθενείς με υπέρταση παρουσιάζουν μια χαμηλή συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή.

Οπότε δημιουργούνται τα εξής θέματα: Πρώτον πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη συμμόρφωση; Η συμμόρφωση φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί με κάποιες εφαρμογές που σήμερα έχουν όλο και περισσότερη κλινική εφαρμογή. Το δεύτερο σημείο είναι τα νεότερα φάρμακα. Υπάρχουν κάποια, αλλά δυστυχώς είναι ακόμα σε πολύ πρώιμη φάση της εξέλιξης της ερευνητικής πορείας. Και βέβαια υπάρχει και η επεμβατική αντιμετώπιση που έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Μία τέτοια αντιμετώπιση είνια η απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών που στοχεύει ουσιαστικά στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο είναι ένας από τους μηχανισμούς που προκαλεί την αρτηριακή υπέρταση » σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Θετικά αποτελέσματα 

Όπως ανέφερε, οι πρώτες μελέτες για την επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης έγιναν πριν μία δεκαετία και είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα χωρίς να είναι τυχαιοποιημένες. «Υπήρχε μία σειρά άλλων μελετών με ουδέτερο αποτέλεσμα και την τελευταία πενταετία έχουμε πληθώρα δεδομένων για τα οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι πέρα από την ασφάλεια της μεθόδου, ότι έχει και πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η αρχική προσπάθεια με αυτή την μέθοδο στόχευε στην αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης , δηλαδή της υπέρτασης σε ασθενείς που έπαιρναν τουλάχιστον τρία φάρμακα χωρίς αποτέλεσμα στη μείωση της πίεσης.

«Σήμερα έχουμε δεδομένα ότι μπορεί να μειώσει πολύ αποτελεσματικά την πίεση σε ασθενείς που δεν παίρνουνε κανένα φάρμακο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεδομένα από μελέτες και με τη χρήση υπερήχων και με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ότι σε ασθενείς που δεν παίρνουν αποδεδειγμένα φάρμακο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πίεση. Άρα αποτελεί ένα πρώτο εργαλείο. Βέβαια είναι στην απόφαση του γιατρού και του ασθενούς αν θα κάνει μια τέτοια εφαρμογή.

Αυτή την επέμβαση μπορεί να την κάνει και κάποιος ο οποίος δεν παίρνει κανένα φάρμακο. Καλύτερα είναι να επιλεγούν ασθενείς οι οποίοι έχουν είτε δυσανεξία σε φάρμακα, είτε δεν μπορούν να συμμορφωθούν στην αγωγή για οποιοδήποτε λόγο είτε είναι ασθενείς που έχουν δύσκολα ρυθμιζόμενη υπέρταση ή ανθετική υπέρταση.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος της ομάδας εργασίας αρτηριακής υπέρτασης Μαρία Μαρκέτου, επισήμανε ότι η υπέρταση είναι μία ασυμπτωματική νόσος και ότι συμπτώματα δίνουν μόνο οι επιπλοκές της.

Η υπέρταση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος. Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση σοβαρών καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως του οξέως εμφράγματος, του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανεπάρκειας και επίσης αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή που συνδέεται με μεγάλη νοσηρότητα. Η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζεται και σε νεότερα άτομα, ειδικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής ο οποίος δεν είναι τόσο υγιεινός πλέον.

«Ρυθμισμένοι» μόνο το 30% των υπερτασικών

Σε ηλικίες πάνω από 70 ετών η επίπτωση της υπέρτασης είναι περίπου στο 80% του πληθυσμού. Από μελέτες παγκοσμίως υπολογίζεται ότι μόνο το 30% των υπερτασικών είναι ρυθμισμένοι. Οι μισοί υπερτασικοί αγνοούν ότι έχουν πρόβλημα και δεν παίρνουν καμία φαρμακευτική αγωγή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μισοί από τους μισούς που ξέρουν ότι είναι υπερτασικοί ή δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους ή δεν ρυθμίζουν σωστά την πίεσή τους. Το 50% των ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για ένα νόσημα όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία ή έπειτα από ένα έμφραγμα σταματούν τα φάρμακά τους μετά τον πρώτο χρόνο ή δεν τα παίρνουν σωστά.

Είναι νόσος που στο 95% των ασθενών μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα και σωστά, από τη στιγμή που ο ασθενής είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του. Μόνο το 5% δυσκολευόμαστε να ρυθμίσουμε» σημείωσε η κ. Μαρκέτου.

Διαβάστε επίσης

Ζωή Ράπτη: Αύξηση 60% της ενδοοικογενειακής βίας πανευρωπαϊκά

ΕΟΔΥ: 109 θάνατοι και 117 διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα από κορονοϊό- Σε αποδρομή η γρίπη

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.