Τραγικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε νέους ασθενείς με καρκίνο που εντοπίζουν τη νόσο σε προχωρημένο και όχι σε αρχικό στάδιο.
Την ίδια στιγμή, μελέτες δείχνουν ότι πάνω από 2,5 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως δεν πραγματοποιήθηκαν όταν έπρεπε να πραγματοποιηθούν, ή ματαιώθηκαν εντελώς κατά το πρώτο lockdown.
Η μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου στη διάρκεια της πανδημίας κατά 40%, φέρνουν καθημερινά στα ιατρεία των Χειρουργών Ογκολόγων ολοένα και πιο βαριά περιστατικά σε πιο προχωρημένο στάδιο.
“Μετά την πανδημία βλέπουμε νέους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο”
“Αντιμετωπίζουμε σήμερα και κάθε μέρα, όλο και πιο βαριά περιστατικά σε προχωρημένο στάδιο με καρκίνο συμπαγών οργάνων, που σημαίνει βαρύτερες επεμβάσεις, πολλές φορές ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως είναι η μαστεκτομή για τον καρκίνο του μαστού, ή η παρά φύση έδρα για τον καρκίνο του ορθού”, τόνισε ο Ιωάννης Καραϊτιανός, επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσ. «Ερρίκος Ντυνάν», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, σε συνέντευξη τύπου της All.Can Greece, μέλος της All.Can International, εκπροσωπώντας την ογκολογική κοινότητα της χώρας μας.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της μελέτης της All.Can Greece για «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».
«Σήμερα έχουμε πολλούς ασθενείς που έχουν κακή ογκολογική έκβαση, εξαιτίας της παραμέλησης των διαγνωστικών τους εξετάσεων, λόγω πανδημίας. Απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα αυτό», τόνισαν και πρόσθεσαν:
“Χρειάζεται μια νέα καμπάνια ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά των ασθενών οι οποίοι θα διαγνωστούν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, ούτως ώστε να έχουμε μια ριζική αντιμετώπιση. Πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έδειξε ότι μόνο 11% των ελλήνων ασθενών με καρκίνο διαγνώστηκαν στα πλαίσια ενός προσυμπτωματικού ελέγχου, ενός τσεκ απ δηλαδή, έναντι όλων των άλλων που διαγνώστηκαν, όταν υπήρχαν ήδη προβλήματα από τον καρκίνο.
Πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση στο θέμα αυτό για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Στο πλαίσιο της πλατφόρμας διαλόγου All.Can Greece, οι επιστήμονες προτείνουν την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ άλλων, για καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της χειρουργικής παρέμβασης στον καρκίνο, συστήνεται η αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών σε εξειδικευμένα Ογκολογικά Κέντρα με τη συμβολή επιστημονικών ομάδων.
“Υπάρχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα Κέντρα αυτά και στην επιβίωσή τους, και στην μείωση των ακρωτηριαστικών επεμβάσεων και στην τελική έκβαση των ασθενών αυτών. Μια χειρουργική επέμβαση, αν δεν γίνει σωστά σε έναν ογκολογικό ασθενή, οποιαδήποτε παρέμβαση στη συνέχεια-είτε ακτινοθεραπευτική, είτε χημειοθεραπευτική- δεν θα δώσει τα ανάλογα σωστά αποτελέσματα. Άρα προτείνουμε την αναγνώριση της Χειρουργικής Ογκολογίας και την εξειδίκευση σε όργανα στόχους: για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου του προστάτη, του ήπατος, παγκρέατος. Όσο έχουμε καλύτερη εξειδικευμένη εμπειρία σε εξειδικευμένα κέντρα τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα”, λέει ο κ. Καραϊτιανός: .
Επίσης, πρόσθεσε, είναι απολύτως απαραίτητη η καθιέρωση του “Ογκολογικού Συμβουλίου” για κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με καρκίνο.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η κα Μαρία Καλογεροπούλου, Επικεφαλής Τμήματος Health Technology Assessment-HTA, IQVIA Hellas, η οποία ανέλαβε να συντάξει τη μελέτη, με τη συνδρομή της Διοικούσας Επιτροπής της All.Can Greece.
Τι προτείνει η μελέτη All.Can
Η μελέτη εστιάζει στις μοναδικές ευκαιρίες, τις οποίες παρέχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και η Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.
Οι συστάσεις δομούνται γύρω από πέντε βασικούς άξονες:
- Την αποτελεσματικότερη πρόληψη του καρκίνου,
- Την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου,
- Την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου,
- Την ποιοτική περίθαλψη και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και
- Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων.
Μεταξύ άλλων, στη μελέτη της All.Can Greece τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη στη χώρα μας για:
- σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών,
- επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό των ογκολογικών δομών,
- εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις
- διευκόλυνση της διεξαγωγής κλινικών μελετών,
- μία διεπιστημονική προσέγγιση της ασθένειας του καρκίνου και
- διεύρυνση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση της ογκολογικής περίθαλψης.
Από την πλευρά της η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ , Πρώην Πρόεδρος και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC), ανέφερε:
«Το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματα για τον καρκίνο στη χώρα μας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ενώ σχεδιάζονται και άλλες και υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον καρκίνο. Όμως όλη αυτή η δραστηριότητα είναι αυτοτελείς δράσεις, μη συνδεόμενες οργανικά μεταξύ τους και μη ενταγμένες σε στρατηγικό σχέδιο για τον καρκίνο ευρείας αποδοχής. Λείπει η οργανωμένη επιτελική δράση για τον καρκίνο σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από όλες τις μοναδικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο και την Αποστολή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».
Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ακόμη Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, Εθνικό Σχέδιο για τον Καρκίνο και επίσημο φορέα, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών, ούτε Διεύθυνση Ογκολογίας στο Υπουργείο. Η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece επιθυμεί να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου και συμβάλλει με συστάσεις πολιτικής από τους εμπλεκόμενους στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης του καρκίνου, ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές, βιομηχανία υγείας», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
5 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που δεν θα σας παχύνουν
«Καμπανάκι» Ψαλτοπούλου: 20-25 ηλικιωμένοι πεθαίνουν καθημερινά από κορονοϊό