Στις ελλείψεις φαρμάκων, τις φαρμακαποθήκες και στον υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέρθηκαν τα μέλη του προεδρείου του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν τα εξής:
1ον. Η κατάσταση σήμερα στην φαρμακευτική αγορά, σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα.
Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία.
Δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη.
2ον. Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων προέβη σε επίσημη καταγγελία 9 εταιριών και αναμένει τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο Υπ. Υγείας.
3ον. Τεράστιας σημασίας είναι η τήρηση του νόμου και παράλληλα ο έλεγχος αυτής και στους 3 κρίκους της αλυσίδας. Η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων.
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων ζητούν την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.
Καταγγελίες από τις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα με τις καταγγελίες που έχει κάνει για φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες φέρονται να υποεφοδιάζουν την αγορά με φάρμακα.
Στην πρώτη επιστολή (22 Νοεμβρίου), αναφέρονται οι εταιρείες: Novartis (8 φάρμακα), Sanofi (6 φάρμακα), Merck Φαρμακευτική (5 φάρμακα), Astra-Zeneca (5 φάρμακα) και Takeda (4 φάρμακα), τονίζοντας πως “έχουν μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα (κατά την κρίση μας πάντα) τις εν Ελλάδι εισαγόμενες και διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους”.
Σε δεύτερη επιστολή τους (8 Δεκεμβρίου) προς τους ίδιους αποδέκτες, αναφέρουν 4 ακόμη επιχειρήσεις: Meda Pharmaceuticals (3 φάρμακα), Janssen Cilag Φαρμακευτική (4 φάρμακα), Ferring Ελλάς (3 φάρμακα) και Vianex ΑΕ (5 φάρμακα). Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι εν λόγω εταιρείες “υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία”.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρθηκε και στις διάφορες “κατηγορίες” εναντίον των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών και εξήγησε τα εξής:
Μύθοι για τις φαρμακαποθήκες και τις ελλείψεις φαρμάκων
1. Οι φαρμακαποθήκες εξάγουν τα φάρμακα και αφήνουν τους ασθενείς χωρίς τα φάρμακα τους.
Απάντηση: Οι νόμιμες παρ. εξαγωγές – ενδοκοινοτική διακίνηση φαρμάκων, πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.
2. Μόνο οι ιδιώτες φαρμακέμποροι κάνουν εξαγωγές.
Απάντηση: Πέραν των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών εξάγουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι συνεταιρισμοί οι οποίοι πωλούν φάρμακα στους ιδιώτες εξαγωγείς. Εξάλλου είναι αδύνατον με το υπάρχον ποσοστό κέρδους να επιβιώσει η φαρμακαποθήκη.
3. Στην Ελλάδα γίνονται μόνο εξαγωγές γιατί τα φάρμακα είναι πιο φθηνά.
Απάντηση: Εξαγωγές πραγματοποιούνται από όλες τις χώρες της Ευρώπης (ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαρμάκων είναι η Γερμανία) και αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία παρακωλύονται οι παράλληλες εισαγωγές. Έτσι η μόνη φαρμακαποθήκη που τελικά δύναται να εισάγει, είναι το ΙΦΕΤ.
4. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις.
Απάντηση: Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Η εφημερίδα «Corriere della Sera» πρόσφατα δημοσίευσε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ιταλία στις 3/01/23 ήταν 3198 αυξημένες κατά 67 σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
5. Ελλείψεις υπάρχουν, ενώ οι εξαγωγές αυξάνονται.
Απάντηση: Οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400εκατ. μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προς 15ετίας.
6. Οι φαρμακαποθήκες αρνούνται τον έλεγχο.
Απάντηση: Ούτε τον αρνούμαστε ούτε μπορούμε να τον αρνηθούμε. Πρόσφατα μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τα αποθέματα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη σε ειδική πλατφόρμα στον ΕΟΦ. Το κάναμε αμέσως !
Τελικά είμαστε οι μόνοι ελεγχόμενοι !
Διαβάστε επίσης
ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία – Αναμονή έως και 8 ώρες
6 απροσδόκητες παρενέργειες που μπορεί να έχει το τσάι με λεμόνι