Ανασκόπηση του 2022, μίας ακόμα εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς για την δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας πως παρά τις προκλήσεις που επηρέασαν τα συστήματα υγείας σε διεθνές επίπεδο έχουμε ακόμα πολλούς λόγους για ελπίδα.
«Ζήσαμε έναν ακόμη χρόνο της πανδημίας του COVID-19 και μιας παγκόσμιας επιδημίας mpox (πρώην ευλογιάς των πιθήκων). Οι λαοί της Αιθιοπίας και της Ουκρανίας έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος. Ο Έμπολα έπληξε την Ουγκάντα, πολλές χώρες αντιμετώπισαν κρούσματα χολέρας και η ξηρασία και οι πλημμύρες έχουν αυξήσει σημαντικά τον υποσιτισμό και τις ασθένειες στο ευρύτερο Κέρας της Αφρικής και στο Σαχέλ. Οι σοβαρές πλημμύρες στο Πακιστάν έχουν ασκήσει τεράστια πίεση στις υπηρεσίες υγείας.
Για να μην αναφέρουμε τις πολλαπλές άλλες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κάθε χρόνο – απειλές για το περιβάλλον, τα προϊόντα που καταναλώνουν, τις συνθήκες στις οποίες ζουν και εργάζονται και την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας», αναφέρει ο ΠΟΥ στην ανασκόπηση για το 2022.
Ανασκόπηση ΠΟΥ: Ξεπερνώντας τις προκλήσεις για την επιδίωξη της υγείας
Κι όμως, καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, έχουμε ακόμα πολλούς λόγους για ελπίδα.
Η πανδημία του COVID-19 μειώθηκε σημαντικά φέτος, το παγκόσμιο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων μειώνεται και δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα Έμπολα στην Ουγκάντα από τις 27 Νοεμβρίου.
Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι καθεμία από αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί σε διαφορετικά σημεία το επόμενο έτος.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από ελονοσία, πρόσθετες προσπάθειες για την πρόληψη, τις δοκιμές και τη θεραπεία φαίνεται να αποδίδουν, χωρίς περαιτέρω αυξήσεις στους θανάτους το 2021 και τα κρούσματα αυξάνονται με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο έτος.
COVID-19: πρόοδος σε πολλά μέτωπα
Πριν από ένα χρόνο, βρισκόμασταν στα πρώτα στάδια του κύματος Omicron, με ραγδαία αυξανόμενα κρούσματα και θανάτους.
Αλλά από την κορύφωση στα τέλη Ιανουαρίου, ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων από COVID-19 μειώθηκε σχεδόν κατά 90%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταγραφεί 651.918.402 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6.656.601 θανάτων. Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2022 , έχουν χορηγηθεί συνολικά 13.073.712.554 δόσεις εμβολίου.
Το ACT-Accelerator (μια παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της δίκαιης πρόσβασης σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια COVID-19) έχει παραδώσει τώρα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Τα πρώτα από του στόματος αντιικά άρχισαν να φτάνουν στις χώρες το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ η πρόσβαση στο οξυγόνο βελτιώθηκε σε σχεδόν 100 χώρες.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και πολλά κενά για να πούμε ότι η πανδημία έχει τελειώσει.
Τα κενά στην επιτήρηση, τις δοκιμές και την αλληλουχία σημαίνουν ότι δεν καταλαβαίνουμε αρκετά καλά πώς αλλάζει ο ιός. Τα κενά στον εμβολιασμό σημαίνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και θανάτου. Και τα κενά στην κατανόησή μας για την long COVID-19 σημαίνουν ότι δεν καταλαβαίνουμε πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης.
Προετοιμασία για μια μελλοντική πανδημία
Ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης από αυτήν την πανδημία, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη. Η ίδρυση του νέου Ταμείου Πανδημίας τον Σεπτέμβριο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η δημιουργία ενός κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική, για να δώσει σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος την τεχνογνωσία να παράγουν γρήγορα τα δικά τους εμβόλια mRNA είναι ένα άλλο βήμα. Ένα τρίτο είναι η δέσμευση των χωρών να διαπραγματευτούν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα σχέδιο θα συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2023.
Mpox: Νέα έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία
Τον Ιούλιο, ο ΠΟΥ κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων, γνωστή πλέον ως mpox, ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Περισσότερα από 83.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί από 110 χώρες φέτος. Ευτυχώς, το ποσοστό θνησιμότητας παρέμεινε χαμηλό, με 66 θανάτους.
Όπως και με την COVID-19, ο αριθμός των εβδομαδιαίων αναφερόμενων περιπτώσεων mpox έχει μειωθεί περισσότερο από 90% από την κορύφωση. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ελπίζουμε ότι το επόμενο έτος θα μπορέσουμε να κηρύξουμε το τέλος αυτής της έκτακτης ανάγκης.
Έμπολα: Νέο ξέσπασμα στην Ουγκάντα
Τον Σεπτέμβριο, η Ουγκάντα ανακοίνωσε νέο ξέσπασμα του ιού Έμπολα, το οποίο δεν είχε αναφερθεί στη χώρα για 10 χρόνια.
Η ανταπόκριση της κυβέρνησης της Ουγκάντα για τον εντοπισμό κρουσμάτων, τη θεραπεία ασθενών και την κινητοποίηση των κοινοτήτων για τον περιορισμό της επιδημίας δείχνει αποτελέσματα και η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιδημίας στην Ουγκάντα έχει τώρα ξεκινήσει.
Κέρας της Αφρικής και Σαχέλ – Πείνα και συγκρούσεις
Στην Αφρική, η ξηρασία και οι πλημμύρες που σχετίζονται με το κλίμα επιβαρύνουν μια επισιτιστική κρίση και οδηγούν σε κρούσματα χολέρας, κίτρινου πυρετού, ιλαράς και πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια.
Εκτός από τα κρούσματα, τις κλιματικές κρίσεις και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι συγκρούσεις έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων φέτος στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, τη Συρία, την Ουκρανία και την Υεμένη.
Ουκρανία: Στήριξη του συστήματος υγείας
Για τον λαό της Ουκρανίας, το 2022 ήταν μια καταστροφική χρονιά.
Το έργο του ΠΟΥ στη χώρα από την αρχή του πολέμου επικεντρώθηκε στην παράδοση εξειδικευμένων ιατρικών προμηθειών, στο συντονισμό της αποστολής ιατρικών ομάδων και στη συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών στην παροχή κρίσιμων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην υποστήριξη της ανταπόκρισης στην ψυχική υγεία , καθώς αυξάνονται οι ψυχολογικές επιπτώσεις μηνών πολέμου.
Παιδικός εμβολιασμός: Τα ποσοστά κάλυψης δεν έχουν ακόμη ανακάμψει
Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους της πανδημίας, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών υγείας στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο τακτικός εμβολιασμός είναι ένας τέτοιος τομέας, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη παρατεταμένη μείωση των παιδικών εμβολιασμών τα τελευταία 30 χρόνια. Η ιλαρά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς υπολογίζεται ότι υπήρξαν 128.000 θάνατοι από τη νόσο και 22 χώρες είχαν πολλά κρούσματα το 2021.
Η αύξηση των ποσοστών κάλυψης για την πρόληψη επιδημιών παιδικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα το 2023.
Εμβόλιο κατά της ελονοσίας: Η ανάπτυξη συνεχίζεται στην Αφρική
Η ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο, RTS,S, στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι συνεχίζεται μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος που συντονίζεται από τον ΠΟΥ. Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά προστατεύονται από το εμβόλιο κατά της ελονοσίας που σώζει ζωές και στις 3 χώρες.
Κλιματική αλλαγή: Η υγεία στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων
Ο ΠΟΥ συνέχισε τις προσπάθειές του για να τονίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Ο Οργανισμός είχε σημαντική παρουσία στις συζητήσεις COP27 στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, τον Νοέμβριο, για να υποστηρίξει τα συστήματα υγείας, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την υποστήριξη των πιο ευάλωτων χωρών.
Η πρώτη λίστα μυκητιακών «παθογόνων προτεραιότητας»
Ένα βασικό αποτέλεσμα του έργου του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής φέτος ήταν η κυκλοφορία της πρώτης λίστας μυκητιακών «παθογόνων προτεραιότητας» – ένας κατάλογος με τους 19 μύκητες που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο κατάλογος μυκητιακών παθογόνων προτεραιότητας του ΠΟΥ (FPPL) είναι η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια για συστηματική ιεράρχηση των μυκητιασικών παθογόνων.
Πρόληψη και θεραπεία των μη μεταδοτικών ασθενειών και της ψυχικής υγείας
Η Παγκόσμια Έκθεση Ψυχικής Υγείας παρείχε τη μεγαλύτερη ανασκόπηση της παγκόσμιας ψυχικής υγείας τα τελευταία 20 χρόνια. Βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζοντας παραδείγματα καλής πρακτικής και εκφράζοντας τη βιωμένη εμπειρία των ανθρώπων, η έκθεση υποστηρίζει έναν παγκόσμιο μετασχηματισμό στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και καθορίζει έναν οδικό χάρτη για να φτάσουμε εκεί.
Μετά την Έκθεση ακολούθησε η δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία στην εργασία , παρέχοντας συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για την προώθηση της ψυχικής υγείας, την πρόληψη των συνθηκών ψυχικής υγείας και τη δυνατότητα σε άτομα που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας να συμμετέχουν και να ευδοκιμούν στο εργατικό δυναμικό.
Σωματική δραστηριότητα
Η έκθεση παγκόσμιας κατάστασης για τη σωματική δραστηριότητα, η πρώτη τέτοια έκθεση που εκδόθηκε από τον ΠΟΥ, έδειξε τον βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν συστάσεις για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε όλες τις ηλικίες. Στοιχεία από 194 χώρες μας έδειξαν ότι η συνολική πρόοδος είναι αργή και άνιση. Οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή πολιτικών για την αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, τη μείωση της επιβάρυνσης από μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι καρκίνοι, καθώς και για τις συνθήκες ψυχικής υγείας.
Στοματική υγεία
Μια άλλη πρώτη για τον ΠΟΥ ήταν η παρουσίαση της Παγκόσμιας Έκθεσης Κατάστασης Στοματικής Υγείας, η οποία υπογράμμιζε ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός πάσχει από στοματικές ασθένειες, με τον αριθμό των στοματικών παθήσεων να αυξάνεται κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία 30 χρόνια. Η έκθεση είναι σήμα αφύπνισης για την ανάγκη αύξησης της πρόσβασης σε υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία των στοματικών παθήσεων, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA
Καθώς η χρονιά έφτασε στο τέλος της, ο κόσμος ενώθηκε για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός, η συνεργασία ΠΟΥ και FIFA επέτρεψε να προσεγγίσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με καμπάνιες για την προώθηση της υγείας .
2023: χρονιά ορόσημο
Το 2023, είναι τα 75α γενέθλια του ΠΟΥ .
Αυτή η επέτειος-ορόσημο θα δώσει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τα ορόσημα της δημόσιας υγείας των τελευταίων 7,5 δεκαετιών που έδωσαν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιείς ζωές.
Αλλά θα χρησιμεύσει επίσης ως υπενθύμιση της συνεχούς δέσμευσης και ενέργειας που θα απαιτηθεί για να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας γίνεται πραγματικότητα για όλους, ανεξάρτητα από το πού ζουν, αλλά και για τη συνεργασία που απαιτείται, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. και παγκοσμίως, για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις για την υγεία μας που αντιμετωπίζουμε σήμερα, καταλήγει ο ΠΟΥ στην ανασκόπησή του για το 2022.
Φωτό: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Διαβάστε επίσης
O «κακός» Θεόδωρος, ο επιφανειακός Θάνος και ο σταθερός Δημήτρης
ECDC: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ στην ΕΕ, για τους ταξιδιώτες από την Κίνα