Όταν η καρδιά δεν λαμβάνει το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζεται, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή, που κλινικά ονομάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Όταν τα κύτταρα των καρδιακών μυών στερούνται αίματος και οξυγόνου, μπορεί να αρχίσουν να πεθαίνουν, καταστρέφοντας την καρδιά.
Η καρδιακή προσβολή
Ιστορικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα κύτταρα του καρδιακού μυός, που ονομάζονται καρδιομυοκύτταρα , δεν μπορούσαν να αναγεννηθούν. Αυτό σήμαινε ότι τυχόν κύτταρα του καρδιακού μυός που χάθηκαν από την καρδιακή προσβολή δεν θα ήταν σε θέση να ανακτηθούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι τα κύτταρα του καρδιακού μυός μπορεί να είναι σε θέση να αναγεννηθούν.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν παρουσιάζει στοιχεία ότι μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αναγέννησης των καρδιομυοκυττάρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα μπορεί μια μέρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση των χαμένων καρδιακών μυϊκών κυττάρων σε άτομα που έχουν καρδιακή προσβολή.
Η μελέτη δημσιεύθηκε στο Frontiers in Cell and Developmental Biology.
Τι είναι η ωκυτοκίνη;
Η ωκυτοκίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου.
Η ορμόνη συνδέεται συνήθως με λειτουργίες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων της γέννησης παιδιού και του θηλασμού.
Σύμφωνα με τον Δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγο στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, η ωκυτοκίνη δεν έχει ιατρικό ρόλο εκτός της μαιευτικής.
«Οι πιο συχνές ενδείξεις είναι για την προώθηση του τοκετού και τον έλεγχο της αιμορραγίας της μήτρας μετά τον τοκετό ρύθμιση», εξήγησε στο Medical News Today.
Ο Δρ Tadwalkar επεσήμανε επίσης ότι η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως «ορμόνη αγάπης», γιατί προάγει το δέσιμο και τη θετική διάθεση.
«Η ωκυτοκίνη αυξάνεται από δραστηριότητες που συχνά βρίσκουμε ευχάριστες και/ή ικανοποιητικές», σημείωσε. «Τυπικά, αυτές είναι δραστηριότητες νου-σώματος όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η σεξουαλική οικειότητα. Περιλαμβάνονται επίσης η συζήτηση, το μαγείρεμα, το γεύμα με κάποιον, η φιλανθρωπία, η εκτέλεση πράξεων καλοσύνης, καθώς και η ενασχόληση με μορφές αφής όπως αγκαλιές, φιλιά και μασάζ.»
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ωκυτοκίνη έχει θετικό αντίκτυπο στην καρδιά, μεταξύ άλλων βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης .
Ωκυτοκίνη και καρδιακά μυϊκά κύτταρα
Γιατί οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την ωκυτοκίνη για να βοηθήσει δυνητικά στην αναγέννηση των κυττάρων του καρδιακού μυός;
«Η αναγέννηση είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία ενεργειακά και επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία της καρδιάς, επομένως σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο είδος «κεντρικού ελέγχου» αντί να είναι εντελώς αυτόνομο», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aitor Aguirre , επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Πήραμε περίπου 20 σημαντικές νευροενδοκρινικές ορμόνες και ελέγξαμε την ικανότητά τους να ενεργοποιούν τα επικαρδιακά βλαστοκύτταρα, τα οποία συμμετέχουν στην αναγέννηση της καρδιάς. Η ωκυτοκίνη ήταν κορυφαία», είπε.
«Η ωκυτοκίνη επαναπρογραμματίζει έναν πληθυσμό ενηλίκων κυττάρων στα εξωτερικά στρώματα της καρδιάς – που ονομάζεται επικάρδιο – και τα μετατρέπει σε βλαστοκύτταρα», εξήγησε ο Δρ. Aguirre. «Αυτά τα βλαστοκύτταρα μεταναστεύουν στα βαθύτερα στρώματα της τραυματισμένης καρδιάς στο μυοκάρδιο και επιδιορθώνουν τμήματα απελευθερώνοντας θεραπευτικούς παράγοντες και μετασχηματίζοντας τα χαμένα κύτταρα σε αιμοφόρα αγγεία, καρδιομυοκύτταρα, και ινοβλάστες»
Ο Δρ Aguirre είπε ότι μετά από περαιτέρω μελέτη, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια θεραπεία για την ενίσχυση της αναγεννητικής απόκρισης ενός ατόμου:
«Η ωκυτοκίνη και πολλά ανάλογα χρησιμοποιούνται ήδη στην κλινική για άλλες παθήσεις, επομένως είναι εύκολο να τη δούμε ως ένα πιθανό φάρμακο που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε άτομα αμέσως μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου για την ενίσχυση της ενδογενούς αναγέννησης — είτε ως ένεση στην κυκλοφορία του αίματος είτε ίσως ένα χάπι που χρησιμοποιεί μικρομοριακά φάρμακα. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από καρδιακή προσβολή και συναφείς καταστάσεις όπου τραυματίζεται η καρδιά».
Διαβάστε επίσης
Καθ. Λεωνίδας Πλατανιάς: Ο καρκίνος είναι η χειρότερη αρρώστια – Είναι πολλά αυτά, που δεν ξέρουμε
Η υποτροπή της COVID-19, μετά το Paxlovid, δεν οφείλεται σε ελλιπή ανοσολογική απόκριση