Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα και η επιστήμη πίσω από τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, ήταν το θέμα παγκόσμιου φόρουμ που έγινε στην Πολωνία, με τη συμμετοχή ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο.
Πρώτη η Ελλάδα στο κάπνισμα
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα σε 31 χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στους καθημερινούς καπνιστές, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου το 2021.
Τη χώρα μας ακολουθούν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ στον αντίποδα είναι η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και τελευταία η Σουηδία.
Τα στοιχεία αυτά ανέλυσε ο ειδικός επιστήμονας, εφευρέτης του Fagerstrom Test for Cigarette Dependence και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Έρευνας για τη Νικοτίνη και τον Καπνό της Σουηδίας, Karl Fagerstrom, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου.
Τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση
Σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης – Δεν είναι μόνο άτμισμα» ο Karl Fagerstrom ανέφερε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μακροπρόθεσμης επιδημιολογικής μελέτης, δείχνουν ότι, σε σχέση με το κάπνισμα, η αποκλειστική χρήση των προϊόντων καπνού χωρίς καύση ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του πνεύμονα, πελαργού, εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας.
Στη συζήτηση, ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Εξάρτησης από τον Καπνό στο Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London Peter Hajek, αναφέρθηκε στις γυναίκες καπνίστριες που είναι έγκυοι και προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους από το τσιγάρο, μεταβαίνοντας σε εναλλακτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επίπτωση αυτών των προϊόντων στο έμβρυο είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με το συμβατικό κάπνισμα.
Μάλιστα ο καθηγητής επικαλείται μια ανασκόπηση του 2021, η οποία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Η περιορισμένη βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι το άτμισμα στα τέλη της εγκυμοσύνης έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στο βάρος γέννησης του εμβρύου».
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νικοτίνης της Βιέννης, Επιστημονικός Σύμβουλος του Αυστριακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών και Αυστριακός Αντιπρόσωπος στην FCTC του ΠΟΥ, Ernest Groman, ανέφερε ότι σχεδόν το 60% των καπνιστών θέλει να καπνίζει, το 20% να το κόψει και το 20% να το περιορίσει και έκανε και μία ιστορική αναδρομή στα νέα προϊόντα.
Η Δρ. Rachel Murkett, διευθύντρια έργου στη Biochromex, μια συμβουλευτική εταιρεία βιοεπιστημών που επικεντρώνεται στη δημόσια υγεία και στα φαρμακευτικά προϊόντα, τόνισε ότι υπάρχει μια ποικιλία από ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.
Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι ο μειωμένος κίνδυνος ασθένειας σχετίζεται με προϊόντα μειωμένου κινδύνου. Οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μείωση της νοσηρότητας, που σχετίζεται με τη χρήση προϊόντων καπνού, κατάληξε.
Διαβάστε επίσης
Το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis ζητώντας 214 εκ. ευρώ